• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Munteanu: Ce nu spune propaganda moldovenească anti NATO

    Valeriu Munteanu: Ce nu spune propaganda moldovenească anti NATO

    19.11.2014  

    Din 1949, de la înfiinţare, şi până astăzi, noiembrie 2014, NATO este prezentat în Republica Moldova ca ceva de care trebuie să te păzeşti, de care să fugi ca dracul de tămâie. Cele patru iniţiale – N.A.T.O – au devenit simbolul agresiunii, militarismului şi războiului. Chiar şi numai dacă cineva îndrăzneşte numai să pronunţe aceste litere diavoleşti ar putea – Doamne fereşte – să pice bombe şi rachete prin Chişinău.

    Tot aşa, moldovenii sunt speriaţi cu “trupele NATO”, sau “armatele NATO”. Nici măcar nu există “trupe NATO”, ci armate naţionale ale SUA, Franţei, Italiei şi aşa mai departe.
     
    De fapt NATO este abrevierea în limba engleză a cuvintelor Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. Din cele 28 state membre ale Uniunii Europene 22 sunt în acelaşi timp membre NATO. Acestea sunt Franţa, Germania, România, Polonia şi toate celelalte din UE, la care se adaugă SUA şi Canada.
     
    Dacă spui că vrei în UE dar fugi de NATO este ca şi cum le-ai spune francezilor, germanilor, polonezilor sau balticilor în acelaşi timp: “Vă iubim şi vrem să ne cuprindeţi, că sunteţi în UE şi plecaţi dracului de aici că sunteţi NATO!”.
     
    La fel cum le-ai spune americanilor: sunteţi Marele Satan care conduce NATO cel agresiv, care primejduieşte pacea mondială. Dar totodată vrem dolarii voştri de la FMI, Banca Mondială şi Banca Europeană de Reconstrrucţie şi Dezvoltare (BERD) unde sunteţi acţionari semnificativi şi să ne susţineţi şi la OSCE în problema transistreană
     
    E clar că nu merge UE fără NATO. Toate statele fost comuniste din Europa Centrală şi de Est mai întâi au aderat la NATO, şi abia după ce au ajuns la adăpost, sub această umbrelă, au fost primate şi în UE. Joe Biden, vicepreşedintele SUA a dat un semnal clar când a spus că aşteaptă Republica Moldova în structurile euro-atlantice. Adică nu se poate ca Republica Moldova să fie în UE dar nu şi în NATO.
     
    Guvernanţii care nu vor să audă de NATO nu sunt sinceri nici când pretind că vor în UE. De ce ar vrea dânşii în UE, o lume de coşmar, unde nu este “vziatkă”, unde nu sunt monopoluri pe piaţă şi unde miniştrii hoţi sunt băgaţi la puşcărie? După cum îşi trimit propagandiştii pe la televiziuni să spună că o coaliţie cu PCRM înseamnă idea naţională e clar că nici măcar în UE nu vor. Sau poate credeţi că un Parlament cu Voronin spiker ar vota pe bandă rulantă legile din acquis-ul comunitar, necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova? Dacă un lider al coaliţiei declară în presa străină că vrea ca Republica Moldova să fie placă turnantă între Est şi Vest înseamnă că vrea ca Republica Moldova să fie în afara UE. Punţile şi plăcile turnante sunt afară, nu înăuntru.
     
    Este o vorbă care spune “Fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani mă feresc eu şi singur”. Viitorul RepubliciiMoldova arată rău nu din cauza “omuleţilor verzi” sau a agenturilor ruseşti, că ne descurcăm cu astea. Dar lupii moldoveni în piele de oaie care vor să fure voturile moldovenilor pe 30 noiembrie pentru că sunt “pro europeni” nu vor în Europa, că nu e contrabandă, iar miniştrii corupţi primesc ani grei de puşcărie.
     
    Ultima nădejde a moldoveanului că drumul European va continua iar coaliţia “europeană” de gât cu Voronin va fi împiedicată să întoarcă Republica Moldova spre Est este Partidul Liberal.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com