• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  V. Untilă, Vicepreședinte PL - LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE ŞI CINISMUL POLITICIENILOR

    V. Untilă, Vicepreședinte PL - LIBERALIZAREA REGIMULUI DE VIZE ŞI CINISMUL POLITICIENILOR

    29.04.2014  
    În câteva zile, regimul de vize cu Uniunea Europeană va fi liberalizat, ceea ce înseamnă, într-un limbaj mai simplu, că cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în spaţiul comunitar. Este un eveniment important care, incontestabil, aduce Republica Moldova mai aproape de Europa şi cu această ocazie cetăţenii noştri chiar merită să fie felicitaţi.

    Totodată, dincolo de semnificaţia pozitivă a acestui eveniment, nu pot trece cu vederea cinismul de care dau dovadă unii dintre politicienii noştri care, ziua în amiaza mare, încearcă să speculeze pe seama sentimentului proeuropean al majorităţii cetăţenilor şi să obţină dividende politice. În ultima perioadă, am fost cu toţii martorii lansării de către partidele politice a unor campanii care mai de care. În realitate, sub lozinca nobilă precum că cetăţenii Republicii Moldova trebuie informaţi corect despre ceea ce se întâmplă pe filiera integrării europene, se ascund interese meschine de partid, fiecare dintre formaţiunile aflate la guvernare încercând să-şi asume o cât mai mare parte din merit pentru liberalizarea vizelor. În context, voi menţiona atât campania liberal-democraţilor, cât şi campaniile democraţilor şi pretinşilor liberal-reformatori. Cred că-mi veţi da dreptate, că fiecare dintre aceste formaţiuni în realitate sunt doar profitori politici, care nu au nimic în comun cu interesele cetăţenilor de a călători fără vize în Uniunea Europeană.

    Este cunoscut faptul că Partidul Liberal Democrat, imediat după preluarea guvernării în toamna anului 2009, a încercat să „privatizeze” ideea de integrare europeană atât în scop politic, cât şi pentru a o folosi ca paravan în spatele căruia şi-a făcut alte interese, inclusiv economice. Nu o dată am scris la această temă, demascând abuzurile liberal-democraţilor, ambalate frumos într-un veşmânt proeuropean, căci există o mulțime de cazuri despre care m-am pronunțat de nenumărate ori. În privința Partidului Democrat, în genere, nu face să vorbim în acest context, deoarece, după cum bine se ştie, această formaţiune „a umblat şi pe dreapta, şi pe stânga”, încercând să asigure un echilibru perfect între interesele electoratului prorus şi a electoratului proeuropean. Deseori această formaţiune a pledat deschis şi a frânat importante procese ce vizau integrarea europeană a Republicii Moldova şi totul s-a făcut cu un singur scop – de a plăcea Moscovei şi electoratului prorus din Moldova. Despre pretinşii liberal-reformatori iarăşi nu cred că face să vorbim. Acest partid a apărut ca urmare a unei încercări eşuate de scindare a PL, inspirate de alte forţe politice din Republica Moldova. Acum un an aceşti pretinşi politicieni erau departe de gândul că Moldova are nevoie de integrare europeană, mult mai preocupaţi fiind de numărul de fotolii şi regalii guvernamentale care trebuiau să le revină drept răsplată pentru trădarea colegilor din PL. Şi iată că toate acestei trei formaţiuni, esenţa comportamentului cărora am descris-o mai sus, au devenit brusc foarte interesate de parcursul european al Republicii Moldova, de beneficiile directe ale cetăţenilor ca urmare a acestui proces şi au demarat o competiţie acerbă pentru simpatiile electoratului proeuropean. Şi să nu credeţi că e vorba doar de campaniile pe care le-au lansat recent şi de care am pomenit anterior. Spre exemplu, potrivit unor informaţii, în câteva zile în republică vor fi organizate mai multe acţiuni publice cu ocazia liberalizării regimului de vize, în cadrul cărora cele trei partide de la guvernare vor aduce cât mai multe steaguri şi bannere cu simbolica lor. Oare nu cumva e vorba aici de interese de partid? Dacă aceşti politicieni şi aceste partide vor cu adevărat să se bucure de obținerea regimului liberalizat de vize, nu au decât să o facă drept simpli cetăţeni, nu să impună oamenilor simbolica de partid şi chipurile radioase ale liderilor lor.

    Partidul Liberal a tratat tot timpul cu maximă responsabilitate obiectivul de integrare europeană al Republicii Moldova, a pus tot timpul interesul cetăţenilor mai presus decât interesele de partid şi niciodată nu a încercat să facă din aceasta publicitate politică ieftină. Mai mult ca atât, liberalii întotdeauna au taxat dur orice derapaj antidemocratic al puterii, care putea afecta parcursul european al ţării noastre. Anume din această cauză liberalii au fost excluşi de la guvernare. Pentru actualii guvernanţi, pe lângă disconfortul pe care-l aveau din cauza controlului riguros şi permanent exercitat de către Partidul Liberal, mai exista şi temerea că liberalilor le-ar putea reveni o parte din meritul pentru avansarea ţării pe calea europeană. De aceea, ghidaţi de propriile interese politice, dar, probabil, şi de indicaţiile primite din exterior, ei au înlăturat liberalii de la guvernare, iar acum încearcă să demonstreze că sunt mai europeni decât europenii. Degeaba însă cred ei că poporul poate fi prostit cu câteva steguleţe de partid şi cu campaniile lor, care încă nu e clar dacă pot fi considerate o sursă de informare sau de dezinformare. Alegătorii sunt prea deştepţi pentru a cădea în asemenea capcane. Oamenii se vor bucura de liberalizarea regimului de vize cu UE, însă la alegeri vor vota pentru adevăratele partide proeuropene, nu pentru profitorii politici de moment. Anume așa se va întâmpla la următoarele alegeri parlamentare.

    Dragi compatrioţi, vă felicit cu ocazia liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, dar, în același timp, vă atenționez să nu vă lăsaţi manipulați de diverşi profitori şi aventurieri politici!

    Autor: Veaceslav Untilă, Vicepreședinte PL
    Timpul, 25 aprilie 2014
    www.timpul.md
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com