• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Femeile liberale luptă împotriva violenței în familie

    Femeile liberale luptă împotriva violenței în familie

    18.03.2014  
    Duminică, 16 martie 2014, la Primăria Municipiului Chișinău,  OFL  a petrecut Masa Rotundă cu alesele locale din partea PL: „Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (convenția de la Istanbul) și importanța ratificării ei de către Republica Moldova”.

    În cuvântul de salut, Corina Fusu, Vicepreședinta PL, Președinta Organizației Femeilor Liberale (OFL), a vorbit despre problema violenței domestice și necesitatea deschiderii unui dialog la această tema care ne va ajută să combatem acest fenomen vicios care există în Republica Moldova. Statul nostru fiind membru al Consiliului Europei, dar și stat care și-a asumat parcursul integrării în Uniunea Europeană, are obligația să urmeze și să ratifice Convențiile ce țin de drepturile omului.

    Această Masă Rotundă se înscrie  în ințiativa lansată de Rețeua ALDE GEN, Rețea din care face parte și OFL privind încurajarea Partidelor membre ale Partidului ALDE să contribuie la accelerarea semnării Convenției de către Guverne.

    În acest context Președinta Rețelei ALDE Gen, Flo Clucas  a trimis următorul mesaj către OFL: “Către dragele mele colege din OFL şi Partidul Liberal din R. Moldova. Vă rog să acceptaţi felicitările mele cu privire la organizarea evenimentului de astăzi. Evenimentul este o dovadă a angajamentului atât al OFL, cât şi al Partidului Liberal din R. Moldova în ceea ce priveşte abordarea problemelor ce țin de violenţa şi discriminarea care afectează femeile, şi prin intermediul lor, copiii şi comunitățile. Vă doresc tuturor mult succes în deliberările de astăzi, deoarece discuţiile dumneavoastră vor avea multe de spus pentru Partidul ALDE din toate țările Europei, sper că un raport al întâlnirii voastre va fi trimis pentru Rețeaua ALDE GEN, astfel încât să putem atrage atenţia Liberalilor de pe întreg continentul despre buna activitate pe care o realizaţi. Doamnă Preşedintă a OFL, Dle Preşedinte al Partidului Liberal din R. Moldova, vă rog să acceptaţi urările mele de bine pentru succesul conferinţei şi fiți siguri de sprijinul meu şi al Rețelei ALDE GEN pentru tot ceea ce faceţi”.

    Aliona Grossu, Directoarea Centrului Internațional „La Strada” a venit cu un cuvânt de salut și a prezentat date despre violența femeii din Republica Moldova și asistența care o oferă Centrul în acest sens. Totodată, a menționat că nu este prima dată când OFL organziează evenimente de o importanța majoră pentru femeile din Republica Moldova, amintind ultimul eveniment OFL la care a participat - Conferința Internațională: „Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă”, organizat la 2 noiembrie 2013.

    Eugenia Iurco, coordonatoarea de Programe OFL, a menționat că fenomenul violenței domestice în RM afectează un număr mare de femei, fără a ține cont de varstă, mediu de reședință și statut socio-economic, cele mai vulnerabile rămanand, totuși, femeile din mediul rural, cu mediu scăzut de studii, șomere sau cele angajate în munci agricole sau pe cont propriu. Convenția de la Istanbul se bazează pe trei piloni- prevenirea violenței domestice, protecția victimei, pedepsirea agresorului.


    Viorelia Rusu, Vicepreşedinta Centrului Internațional La Strada, a venit cu date cu privire la realităţile si perspectivele în realizarea drepturilor victimelor violenței în familie în sistemul de asistenţă si protecție din Republica Moldova.

    O prezentare succintă a Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și prezentarea raportului de compatibilitatea a legislației naționale cu prevederile Convenției Consiliului Europei, rezultatele principale și concluzii, a făcut Angelina Zaporojan, Centrul de Drept al Femeilor. Dumeneaei a menționat că odată ce statul semnează Convenția trebuie să modifice legislația, să introducă măsuri practice coordonate prin politici cuprinzătoare și alocare resurselor suficiente pentru prevenirea și combatera violenței. Important este ca la etapa inițială să se semneze Convenția și apoi să amendăm legislația, și nu viceversa.

    Viorica Marina, Președinta OFL, sect. Rîșcani, mun. Chișinău a vorbit despre importanța rezolvării problemelor esențiale la nivel economic, juridic, educațional, înainte de ratificarea Convenției, iar  nivelul PIB-ului determină poziționarea femeii pe scara emancipării.

    Veronica Buzu, Președinta OFL, sect. Ciocana, mun. Chișinău a menționat că odată ce 6 din 10 femei în Republica Moldova au fost supuse măcar odata în viață cu violența demonstrează necesitatae semnării acestei Convenții. Violența în baza de gen este o încălcare a drepturilor omului, și organizarea acestui eveniment demonstreaza angajamnetul OFL și al PL în combatrea acetui fenomen.

    Consilierele au prezentat studii de caz din experiența proprie în lupta cu violența domestică, în comunitatea sau în instituția pe care o reprezintă și au povestit multiple cazuri când copii au devenit atât victime ale acestor incidente, cât și mediatori ai conflictului dintre părinți. Consilierele care sunt și profesoare în cadrul instituțiilor de învățământ liceal și preșcolar au reiterat importanța și rolul profesorilor în educația corectă a tinerii generații și prevenirea agresiunii prin informare despre consecințele și pericolele violenței. Cazurile au fost comentate de către expertele Centrului “La Strada”, care au recomandat sfaturi concrete pentru fiecare caz în parte.

    În cadrul discuției privind oportunitatea elaborării Proiectului de Lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul de către Parlamentul RM, Cristina Boaghi, Secretar general OFL, a făcut concluziile discuțiilor și a subliniat necesitatea urgentă a modificării legislației în vigoare, în scopul implementării unor instrumente legislative mai riguroase și excluderea tuturor lacunelor legislative care permit iertarea sau eliberare de răspundere a agresorului în cazul violenței domestice.

    În acest context, Organizația Femeilor Liberale și-a asumat următoarele  angajamente:
    1.    Diseminarea informației în teritoriu cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și rezultatele discuțiilor din cadrul mesei rotunde;
    2.    Crearea unui grup de lucru cu asistenții parlamentari ai PL în scopul elaborării unui proiect de lege care să modifice legislația în vigoare, luând în considerare modificările propuse în raportul de compatibilitate  prezentat de Centrul de Drept al Femeilor și propunerile enunțate în cadrul discuțiilor; Totodată modificarea Legii nr. 45/2007 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie;
    3.    Transmiterea unui Demers din partea fracțiunii parlamentare a PL către Președintele Parlamentului cu privire la importanța ratificării și necesitatea inițierii neîntârziate a negocierilor în vederea ratificării de către Republica Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

    La  eveniment a participat și Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chișinău, Prim-vicepreședintele PL, care a reiterat în discursul său că nu este adeptul violenței și susține implementarea unor soluții drastice pentru soluționarea acestor probleme. Totodată, a menționat că constituirea statului Republicii Moldova în sine, a fost constituită prin acte de violență, și că este necesar să scăpăm de această moștenire.

    La eveniment au participat aproximativ 80 alese locale și raionale. În calitate de experți la masa rotundă au participat Aliona Grossu, Directoarea Centrului Internațional „La Strada”, Viorelia Rusu, vicepreşedinte Centrul Internațional La Strada, Angelina Zaporojan, Președinta Centrului de Drept al Femeilor și Corneliu Eftodi reprezentantul UN Women Moldova.



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    18 martie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com