• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dorin Chirtoacă, Primarul Chișinăului, la Bologna: ”Am venit în Diaspora pentru a decide împreună direcția Moldovei”

    Dorin Chirtoacă, Primarul Chișinăului, la Bologna: ”Am venit în Diaspora pentru a decide împreună direcția Moldovei”

    14.03.2014  
    Duminică, 9 martie, la Bologna a avut loc un concert dedicat Zilei Internaționale a Femeii. Maestrul Bot Gros a ținut capul de afiș al acestui eveniment, alături de alte nume prestigioase ale scenei muzicii populare, cunoscute atât în Republica Moldova, dar și în România. Printre figurile de vârf ale politicii din Republica Moldova prezente la acest eveniment, Primarul General al Chișinăului, domnul Dorin Chirtoacă, care a avut amabilitatatea de a răspunde câtorva întrebări ancorate în tensiunile momentului.

    Domnule Chirtoacă, ce reprezintă, pentru dumneavoastră, Diaspora din Italia?

    În Italia am mai fost  și în urmă cu 4-5 ani. Nu este atât de important cât de des sau rar venim. Ceea ce contează este linia, după care Republica Moldova trebuie condusă. Suntem aici pentru a decide, împreună cu Diaspora, direcția Moldovei. Diaspora rămâne în continuare pentru integrarea în Uniunea Europeană, fiind și susținătoarea reală a economiei din Republica Moldova, trimițînd acasă, în fiecare an, peste un miliard de euro, o cifră care este mai mare decât întregul buget al țării.

    În urma celor 4 ani de guvernare, Societatea civilă a rămas dezamagită. Așteptările cetățenilor au fost prea mari ,pentru un Guvern care s-a demonstrat a fi prea ”mic”. Diaspora și implicit Partidul Liberal, nu poate și nu trebuie să rămână indiferenți la actuala situație.

    Trebuie să găsim răspunsul și-l vom da prin alegerile ce vor avea loc în toamnă. Se dorește o Guvernare europeană la Chișinău, dar cu oameni integri, fără corupți. Împreună vom hotărî cum vom reuși să construim această Guvernare.

    Partidului Liberal dorește ca Moldova să se rupă de Rusia și să adere la Uniunea Europeană. Nu ne putem permite o repetare a situației din 2001, când s-a întâmplat o nenoricire, prin venirea la putere a comuniștilor.

    Care este relația, în acest moment,a Republicii Moldova cu România?

    Relația cu România poate fi decât una de apropiere. Orice ar încerca să facă unii sau alții, nerecunoscând că suntem unii și aceiași, nerecunoscând că am fost împreună și că din voia altora suntem despărțiți, oricât ar încerca să speculeze, vor avea doar de pierdut.

    În Moldova  s-au rezolvat, în ultimii 25 de ani, o serie de probleme naționale. Avem grafie latină, avem tricolor. Prin decizia Curții Constituționale avem limba româna, ca limbă oficială . Am reușit să aducem Crăciunul pe nou,fiind sărbătorit pentru prima data pe 25 decembrie, ceea ce era de neînchipuit în urmă cu 7 ani. De asemenea avem sărbătoarea Limbii Române pe 31 august, readusă în centrul Chișinăului plus avem Ziua Europei, ca sărbătoare oficială.

    Au mai rămas doar doua lucruri de rezolvat în acest sens, problema identitară și problema unității naționale. Problema identitară, în sensul de-a recunoaște că și moldovenii ca și ardelenii, oltenii sunt români, și că nu mai are rost ca cineva să încerce să-i dezbine; asta, încet-încet, o s-o înteleagă și omul de rând, sunt convins de acest lucru.

    În ce privește problema unității naționale; se va rezolva treptat, o dată cu integrarea în Uniunea Europeană prin voința majoritară a oamenilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

    Cum afectează situația din Ucraina, viitorul Republicii Moldova?

    Cei care au murit în timpul protestelor din Ucraina s-au jertit nu doar pentru țara lor dar și pentru Moldova. Datorită lor, Republica Moldova beneficiază de mai mult sprijin din partea Uniunii Europene. Un preț pe care-l va plăti Ucraina și poate și noi, este pierderea Crimeei în favoare Rusiei care și-a trimis, deja, trupele in peninsulă.

    Din păcate, asta e lupta tuturor popoarelor din fosta Uniune Sovietică. Toți au astfel de probleme, Moldova, Ucraina, Giorgia, Armenia, Azerbaidjan, toți sunt cu conflicte înghețate, cu teritorii separatiste, rezultatul ”muncii” depuse de Rusia pentru a ține aceste State în zona sa de influiență. Prin ce greșește Rusia?In primul rând prin metodă, deoarece Rusia încearcă să controleze aceste țări prin forță.

    Rusia alearga în urma unui tren plecat din gară și pe care nu are cum să-l mai oprească, este un proces început care, mai devreme sau mai târziu ,va fi dus la bun sfârșit.

    Care este mesajul pentru cetățenii Republicii Moldova din Italia?

    Mulțumiri și recunoștință pentru munca pe care o depun și-o vor depune, pentru a ne întreține pe noi, cei de acasă. Fără ei, Moldova nu ar fi supraviețui, fără ei, Moldova nu ar fi avut o Guvernare democratică și fără ei, Moldova nu are viitor. Totul depinde de mesajul lor, a acelor de aici, care va fii viitorul Republicii Moldova.

    Dacă cei de aici vor dori la Chișinău o Guvernare de un grad mai înalt , atunci vor vota o Guvernare europeană și democratică; altfel riscăm să avem o mare dezamăgire și o reîntoarcere cu fața spre Rusia, ceea ce nu este de dorit.

    De aceea, îi rog să participe la vot, susținând o guvernare europeană, dând posibilitatea de-a câștiga alegerile, celor care suntem pentru Europa și democrație, pentru ca în felul acesta, an de an, Moldova să aibe de câștigat de pe urma parcursului european.

    Autor: Vasile Șimon
    sursa: www.gazetaromaneasca.com

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com