• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL - Ucazul medieval al lui Filat-Vodă

    Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL - Ucazul medieval al lui Filat-Vodă

    10.03.2014  
    „Regulamentul organic” a fost o lege cvasi-constituțională, promulgată în 1831-1832 de către autoritățile imperiale rusești în Țara Românească și Moldova, în urma ocupației ruse a celor două state românești, aflate la acea vreme sub suzeranitate turcă.

    Capitolul al III-lea, pentru reglementarea finanţelor, desfiinţează rusumaturile şi huzmeturile, furniturile şi rechiziţiile, iraturile şi havaietele spoliatoare ale dregătorilor (scutelnici şi posluşnici).
    Astfel, era abrogat „huzmetul”, o regulă medievală, care permitea încasarea de către vameși a unei părți din taxele vamale, pentru o ulterioară împărțire a veniturilor cu domnitorul.

    Astăzi, după adoptarea Legii 324 din 23 12 2013 (arhicunoscuta politică bugetar fiscală pentru anul 2014), guvernanții noștri, având slăbiciunea vămilor, au revenit la pravila medievală, astfel, conform noului verde-ucaz  (în vigoare din 1 ianuarie 2014): „ Colaboratorii vamali care au contribuit la încasarea veniturilor la bugetul de stat din depistarea încălcărilor ca urmare a controlului vamal efectuat de echipele mobile sunt stimulaţi financiar, în valoare de până la 10% din sumele încasărilor respective, din contul bugetului Serviciului Vamal. Procedura de stabilire a stimulărilor menţionate se va efectua în baza unui regulament aprobat de Ministerul Finanţelor.”.

    Defectă retorică a guvernanților, în aceeași zi de 23 decembrie 2013, cu o mână au votat cu sânge rece, diminuarea considerabilă a îndemnizației la nașterea copiilor și a celei de creștere a copiilor până la trei ani, pretextând lipsa banilor în buget, iar cu alta au votat acordarea pentru vameși a unei feude pentru devotamentul față de ghindă.

    De ce doar vameșilor să li se dea câte 10% din pradă ? de ce nu și profesorilor al căror elev a fost medaliat la olimpiadă, medicilor, care au adus de pe lumea cealaltă tatăl sau mama unor copii, polițiștilor care a trecut printre gloanțele bandiților, asigurând ordinea publică și siguranța cetățenilor, de ce? Poate știe răspunsul „al vostru, Vlad Filat”, ayatolahul mai marelui vămilor moldovenești.


    Autor: Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL
    sursa: munteanu.md


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    10 martie 2014   
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com