• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Festivalul Mărțișor la Paris 2014 - un eveniment de excepție în diasporă

    Festivalul Mărțișor la Paris 2014 - un eveniment de excepție în diasporă

    06.03.2014  
    Cu prilejul frumoasei sărbători a Mărțișorului, simbol senin al primăverii, Clubul Liberal Paris, cu sprijinul asociațiilor La Paris, Asociația femeilor din Republica Moldova "Casa Mare", Grupul de inițiativă Daco-Romanii, Asociația pedagogilor din Republica Moldova "Lumina", eFranta.ro - Ghidul Românilor din Franța, a organizat la Paris tradiționalul Festival "Mărțișor la Paris 2014", ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție.

    Festivalul a durat 2 zile, în care românii-moldoveni din Paris au simțit căldura primăverii de acasă, având parte de două spectacole de excepție cu invitați speciali din Republica Moldova, care, la sfârșitul săptămânii trecute, au încântat publicul din Paris cu cele mai alese mostre ale cântecului și dansului românesc din Basarabia.

    În prima zi a Festivalului, pe scena Espace Reuilly din Paris au evoluat grupurile artistice de la Centrul de Creație a Copiilor "Floarea Soarelui" din Chișinău. Copiii din ansamblul de dans "Mărțișor" au încins sala în ritm de dans popular românesc, din repertoriul lor nelipsind "Călușarii" și "Ciuleandra", ansamblul vocal "Baladă" au interpretat cîntece legate de obiceiuri ancestrale (cîntece de păstorie, de cătănie, etc.).

    A două parte a concertului din 1 martie a culminat cu un recital de excepție susținut de inegalabilul Vali Boghean & Band. Prima seară a festivalului s-a încheiat doar la insistența proprietarilor localului, spectatorii vrăjiți de muzica artiștilor de acasă și-ar fi dorit să mai dureze spectacolul.

    Ziua a două a continuat cu un recital plin de foc și vervă, ținut de maestrul Mihai Ciobanu, împreună cu tinerii artiști din Chișinău.

    Ada Panciuc, o spectatoare, a menționat: "Am fost la ambele concerte, foarte frumos au evoluat toți, copiii erau minunați, emoții pozitive și bucurie de a revedea dansurile și muzica noastră, de a cânta și dansa împreună (cunoașteți moldovenii - când aud o horă, nu pot sta pe loc)".

    În aceste două zile de Festival, spectatorii au avut ocazia să admire  și o expoziție de mărțișoare și artizanat a tinerilor români-moldoveni din Chișinău și Paris, unde au avut posibilitatea și să procure mărțisoare în amintirea zilelor senine de primăvară ale festivalului.

    Festivalul Mărțișor la Paris 2014 a fost o ocazie unică pentru conaționalii noștri de a se regăsi și de a asista la două spectacole de cea mai înaltă calitate, dar și o posibilitate pentru oaspeții francezi de a cunoaște Republica Moldova prin cea mai importantă valoare a ei : oamenii cu datinile și obiceiurile lor, artiștii de talie mondială care ne reprezintă, păstrează și promovează valorile, frumoasele tradiții, dansurile și cântecele din folclor.

    La închiderea festivalului, Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal Paris a mulțumit celor prezenți pentru participare și implicare în păstrarea și promovarea valorilor și frumoaselor tradiții românești, menționând: "În  organizarea acestui Festival am întâmpinat mai multe dificultăți, dar am reușit să organizăm un eveniment de calitate al valorilor și tradițiilor naționale, care a adus bucurie în sufletele celor prezenți și i-a adus împreună pe concetățenii noștri  aflați în afara republicii. Iar tinerii din Chișinău au avut posibilitatea să vadă Parisul și să fie încurajați să păstreze și să promoveze valorilor neamului nostru".

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    6 martie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com