• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Moldovanu, Vicepreședinte PL - Bunul simţ al Coaliției de guvernare a murit!

    Mihai Moldovanu, Vicepreședinte PL - Bunul simţ al Coaliției de guvernare a murit!

    20.02.2014  
     După reformatarea Alianței din primăvara anului trecut, au ieșit puternic în evidenţă noi paradoxuri  ale guvernării. Pe anumite dimensiuni s-au conturat grave abateri de la firesc, de la bun simţ, atunci  cînd valoarea devine non valoare, iar Legea încetează să mai stea în capul mesei. Putem vorbi de moartea bunului simt al guvernării, dar sa le luăm pe rînd:

    -          Liderii Alianței își revendică cu mult fast meritele privind parcursul European al Republici Moldova, dar concesionează rușilor Aeroportul Internațional Chișinău, privatizează pe ascuns Banca de Economii, ultima în favoarea persoanelor sus-puse din PLDM, prin intermediul unei personae obscure în mediul de afaceri – Ilan Șhor. Într-un intreviu al fostului șef de Guvern, Ion Sturza, acesta public făcea referire la afacerile necurate ale lui I. Șhor și voalat îi transmitea un mesaj liderului PLDM Vlad Filat, precum că cine se leagă cu primul o va sfârși rău și în afaceri și în politică! Rămâne de văzut în ce manieră se vor realiza profețiile lui Sturza. Guvernanții noștri se joacă cu focul, oare nu se cunoaște că cine conduce cu fluxurile bănești, până la urmă conduce și statul. Îmi vine greu să cred că guvernarea de la Chișinău nu ne va arunca într-o extremă în perioada imediat următoare, prin o schimbare sau stagnare în politica externă a statului, evenimentele de la Kiev trebuie cel puțin (!) sa-i pună pe gînduri.

    -          Alt moment plin de incertitudini şi paradoxuri este jocul găgăuzilor de a organiza tot felul de referendumuri locale pe probleme de politica externă a statului. Acţiuni care mă pun pe gînduri dat fiind faptul că prin concursul Guvernării de la Chișinau și cu suportul indirect al acestora (Formuzal fiind membru al Guvernului), s-a produs subminarea şi umilinţa cetăţenilor Republicii Moldova. E o acțiune de sabotaj a statului, e un separatism vădit. Un lucru destul de grav şi de condamnat aş spune cînd exponenții partidelor de la guvernare europeană prin reprezentanții lor din teritoriu au asigurat desfăşurarea acestei bătăi de joc. Nu a reacționat nici SIS, nici Procuratura, nici alte organe competente. Dacă până mai ieri era activ Președintele Timofti, și mai divulga din stratagemele din culise, păi în cazul Găgăuziei acesta a luat apă în gură. Să nu uităm că ultimul are în subordine nemijlocită Consiliul de Securitate al Statului.

    -          Bunul simţ a murit pentru guvernarea de la Chişinău din simplul motiv că au încurcat instituţiile de stat cu bissnesul de partid. Atunci cînd interesele meschine şi de partid  au luat locul intereselor naţionale şi ale cetăţenilor.  Mă refer la faptul că doar la cîteva luni de la cazul cu maşina “mişto” al şefului verde Nicolae Vicol de la FISC, dosarul căruia nu se știe cît se va afla prin instanțele de judecată, iată că vine alt reprezentant al Fiscului prins în flagrant cu aceleaşi scheme şi aceleaşi metode, cu o sumă de 140 de mii de dolari. Mă întreb unde este limita acestor guvernanţi, – a murit !!! Fiscul moldovenesc se transformă într-o mașină de acumulat capital – atât financiar cât și electoral.

    -          Un alt exemplu destul de evident, ne poate servi sesizările la Curtea Constituţională din partea Partidului Liberal cu privire la neconstituționalitatea legilor adoptate de Parlament. 16 legi au fost declarate neconstituționale, doar în cîteva luni, iar majoritatea parlamentară pusă la respect de Partidul Liberal.

     În urma acestor stări de lucruri vreau să adresez o întrebare domnilor guvernanti, cine lucrează de fapt în folosul cetăţenilor, DVS care Vă ascundeți în spatele Democrației,  cu vorbe mărețe – sau realitatea și sărăcia acestui popor.

    Putem trage concluzia că Partidul Liberal tare vă mai deranja în cadrul AIE-1, AIE-2 și de fiecare data bloca toate pornirile voastre meschine (BEM, Aeroport). Faptele vorbesc de la sine.

    Să nu uităm însă, că cetățenii sunt cei care vor aprecia obiectiv și vor pune la respect pe fiecare, prin intermediul instrumentului de control al guvernării – acesta fiind scrutinul electoral.


    Autor: Mihai Moldovanu, Vicepreședinte PL
    sursa: mihaimoldovanu.md


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    20 februarie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com