• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu MUNTEANU - „Coaliţia pentru încălcarea Constituţiei”

    Valeriu MUNTEANU - „Coaliţia pentru încălcarea Constituţiei”

    28.01.2014  
    În Republica Moldova, de la o vreme încoace, se află la guvernare „Coaliţia pentru încălcarea Constituţiei”, care declară mieros şi în fiecare zi că ne duc către Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp votează în fiecare săptămână, în mod sfidător şi cu nonşalanţă, cel puţin câte o lege neconstituţională, ca mai apoi, după ce Curtea Constituţională îi dă cu nasul de prostitoarele legislative urât mirositoare, revin în faţa oamenilor şi, cu acelaşi zâmbet zeflemitor şi ucigaş, continuă opera de discreditare a conceptului „statului de drept”.

    Actuala Coaliţie, după ce „a înlăturat” (aşa cum le place lor să spună) liberalii de la guvernare, ar putea să verifice la Cartea Recordurilor Guinness, dacă nu cumva sunt guvernarea cu cele mai multe legi declarate neconstituţionale într-o perioadă atât de scurtă, or doar noi, liberalii, am readus în câmpul constituţional aproape zece năzdrăvănii legale.

    Astăzi, în şedinţa Curţii Constituţionale, care a declarat ilegală plafonarea taxelor locale, considerând că au fost torpilate bugetele locale, fiind astfel încălcat şi principiul autonomiei locale, reprezentanţii Parlamentului, ai Ministerului Justiţiei şi ai Ministerului Finanţelor au încercat să redefinească conceptul de „drept de veto al Guvernului” pe probleme de modificare a bugetului.

    Chiar dacă Constituţia, la art. 131, al. 4 prevede, negru pe alb, că „Orice propunere legislativă sau amendament, care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum şi majorarea cheltuielilor bugetare, pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern”, reprezentanţii statului, plătiţi serios din banii contribuabililor, au susţinut într-o voce, că avizul Guvernului poate fi prezentat şi după votarea legii în Parlament, aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, atunci când în data de 23 decembrie s-a votat politica bugetar fiscală şi bugetul de stat pentru 2014, apoi pe 24 decembrie, s-a aprobat la Guvern şi avizul pentru modificările de tot genul (aşa-zisul aviz, pentru că cele patru rânduri, din Hotărârea Guvernului nr. 1051 din 24.12.2013 discreditează total conceptul de „aviz al Guvernului”, care ar trebui să conţină argumente pertinente de natură economico-financiară, pentru a demonstra capacitatea sau incapacitatea Guvernului de a administra anumite modificări la buget) la cele două documente fundamentale.

    P.S. Mulţi dintre foştii colegi de Alianţă sunt şi profesori universitari, unii chiar de drept administrativ (sau alte materii speciale din domeniu), care merg de ani buni în faţa studenţilor şi le explică principiul autonomiei locale, apoi vin în Parlament şi votează în contrasens cu pledoariile lor universitare, sau chiar contrar teoriilor de drept administrativ pe care le-au dezvoltat în manualele de specialitate.

    Dragi studenţi, iertaţi-i pentru fariseism şi duplicitate!


    Valeriu MUNTEANU, Vicepreședinte PL,
    Președintele Fracțiunii Liberale în Parlament

    sursa: munteanu.md


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    28 ianuarie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com