• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte PL - UN DIALOG DINTRE SURD ŞI MUT

    Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte PL - UN DIALOG DINTRE SURD ŞI MUT

    11.11.2013  
    Cea de-a doua întrevedere a premierului Iurie Leancă cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk s-a dovedit a fi un eşec total. Declaraţiile şi replicile celor doi au amintit de un dialog dintre un surd şi un mut, când fiecare a spus ceea ce a avut de spus, fără a se mai obosi să asculte cealaltă parte. Iar asta ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care s-au pregătit cei doi politicieni de respectiva întâlnire. Or, tratarea ei cu superficialitate, dintr-un anumit punct de vedere, este mai gravă chiar decât situaţia în care ea nu ar fi avut loc.

    Dar înainte de a trece la subiectul propriu-zis, aş vrea să fac o precizare. Când spun eşec, am în vedere prestaţia lui Iurie Leancă şi a lui Evgheni Şevciuk, nu şi a organizatorilor şi participanţilor la eveniment. Atât OSCE, cât şi partea germană, şi-au făcut bine treaba, oferind o posibilitate reală pentru impulsionarea procesului de negocieri. Altceva este că reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului nu au avut capacitatea de a se pregăti cum trebuie şi, în rezultat, au agravat şi mai mult starea de lucruri.

    În preajma acestei întrevederi, Iurie Leancă a declarat că a sosit timpul să fie discutate chestiuni politice ce ţin de viitorul statut al regiunii transnistrene. Premierul a dorit, probabil, să dea de înţeles că Chişinăul nu mai vrea să discute doar chestiuni economice şi sociale şi consideră oportun să apuce taurul de coarne. E o abordare corectă şi salutabilă, însă, dincolo de această declaraţie frumoasă, nu a urmat nimic. Ajuns în Germania, Iurie Leancă a revenit la vechiul refren, căci, dacă e să credem unui comunicat de presă al Guvernului, părţile  au dezbătut subiecte legate de libertatea circulației, posibilitatea deschiderii podului în satul Gura Bâcului și aspecte privind facilitarea transportului de pasageri și mărfuri. Prim-ministrul a propus ca antreprenorii din regiunea transnistreană să se întâlnească în cadrul unui subgrup de lucru cu experți din care să facă parte și specialiști de la Bruxelles. De asemenea, Iurie Leancă a solicitat organizarea unei misiuni internaționale de monitorizare a situației din Zona de Securitate cu implicarea experților neutri, în vederea identificării și prevenirii focarelor de tensiune. Lucruri importante, nu neg, dar am două întrebări: 1) De ce iarăși s-a renunțat la negocierea preconizatului capitol legat de statutul regiunii transnistrene?; 2) Cum au reacţionat reprezentanţii Tiraspolului la aceste propuneri constructive?

    Judecând după comunicatul Guvernului, Tiraspolul nu a reacţionat nicicum la aceste propuneri, iar judecând după declaraţia făcută presei de către Evgheni Şevciuk, întrevederea din Germania a servit drept platformă pentru ca Tiraspolul să spulbere orice speranţă a Chişinăului la reunificarea ţării. Astfel, liderul separatist a declarat că cheia soluționării conflictului transnistrean se ascunde într-un divorț oficial și civilizat, după modelul Cehiei și Slovaciei, Serbiei și Muntenegrului.

    Dar să nu credeţi că dialogul dintre surd şi mut s-a încheiat aici. De parcă nu ar fi fost suficient eșecul din Germania, inclusiv declaraţia vădit provocatoare a lui Evgheni Şevciuk, a doua zi după respectiva reuniune a venit o altă declaraţie „bombă”. De data aceasta din partea ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. Potrivit spuselor sale, reprezentanții de la Chișinău au negociat cu europenii ca regiunea transnistreană să intre în Zona de Liber Schimb un pic mai târziu, în comparaţie cu malul drept. Demnitarul a dat asigurări că acest lucru va avea loc până la 1 ianuarie 2016. La prima vedere, parcă nimic grav nu ascunde această afirmație, însă dacă o corelăm cu declaraţia lui Evgheni Şevciuk, înţelegem cât de periculos este acum orice pas ce ar putea fi interpretat ca un început de renunţare la Transnistria. Iar că astfel de interpretări vor apărea, mai ales la Moscova şi Tiraspol, nu încape nicio îndoială. Anterior, în situaţii mai puţin tensionate s-au făcut interpretări mult mai eronate, de aceea avem toate motivele să presupunem că adepții separatismului nu vor scăpa un așa prilej.

    Cu regret, guvernarea de la Chişinău continuă să calce pe aceeași greblă în problema transnistreană. Fiind cunoscută sensibilitatea Tiraspolului la procesul de integrare europeană, dar şi având în vedere multiplele provocări care se vor pune la cale până la Summit-ul de la  Vilnius, poate era mai raţional să limităm contactele cu cei de la Tiraspol în toamna anului curent. Numai că următoarea rundă de negocieri în problema transnistreană a fost fixată pentru zilele de 25-26 noiembrie la Kiev, adică exact cu două zile înainte de Summit-ul de la Vilnius. Ştiind capacităţile de negociere ale actualilor guvernanţi şi văzând ultimele ieşiri ale celor de la Tiraspol, nu va fi de mirare dacă ne vom pomeni în acele zile cu o nouă surpriză, gen dezvoltarea ideii de „divorţ oficial şi civilizat”, enunţată de Evgheni Şevciuk.
    Tiraspolul  şi Moscova îşi fac jocul lor, iar mediatorii şi observatorii pot veni cu propuneri referitor la dinamica şi periodicitatea procesului de negocieri, numai dacă ele sunt susţinute de părţile implicate. Oficialii de la Chişinău nu înţeleg însă că situaţia este una specifică şi e nevoie de o abordare, de asemenea, specifică.

    Autor: Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte PL
    www.evz.md
    Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
    11 noiembrie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com