• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  DISCURSUL Corinei Fusu la „ŞCOALA DE LEADERSHIP PENTRU FEMEI”

    DISCURSUL Corinei Fusu la „ŞCOALA DE LEADERSHIP PENTRU FEMEI”

    30.09.2013  
      Corina Fusu, Preşedintele OFL,  a participat la data de 27 septembrie 2013, lansarea Școlii de leadership pentru femei, organizată de Women’s Democracy Network Moldova Chapter (Rețeaua Femeilor pentru Democrație). Evenimentul a avut loc în incinta Ministerului Agriculturii, cu participarea a peste 50 de doamne din diferite partide politice parlamentare și extraparlamentare.

    Cu această ocazie, Corina Fusu a ținut următorul discurs :

    Cel mai valoros capital al unui stat este potențialul uman - ceea ce înseamnă abilități, educație și productivitatea forței de muncă, iar femeile reprezintă jumatate din acest capital uman.

     Dacă e să ne gândim,  de ce anume femeile trebuie să fie mai prezente în politică, în posturi unde se iau decizii, în mediul de afaceri? Eu am un singur raspuns  - dacă femeile reprezintă jumătate din populaţie, deci, ar trebui să fie aproximativ egale ca număr în rândul reprezentanţilor politici. Faptul că nu se întâmplă aşa se explică prin existenţa unei discriminări intenţionale şi structurale şi alte bariere derivate din aceasta, cum ar fi standardele masculine după care au fost create regulile de reprezentare în poziţiile de top, lipsa parteneriatului în domeniul familial şi insuficiențele politicii de reconciliere a vieţii private cu munca.

    Femeia lider este o declaraţie de principiu a egalităţii de merite între bărbat şi femeie. Existenţa femeilor lider este o dovadă că aşa stau lucrurile. Numărul lor încă redus este o dovadă că rezistenţa societăţii la această evidenţă este încă mare afirma  psihosociologul român, Vintilă Mihăilescu.

    Evident că, conceptul de lider/liderism este foarte mult vehiculat în societatea noastră şi este firesc ca toţi să-şi pună întrebarea dacă abilităţile de lideri sunt înnăscute sau ele cumva pot fi cultivate.

    Dar ce înseamnă, de fapt, a fi lider și ce anume face din unii oameni, lideri incontestabili? Sunt abilitățile de lider înnăscute sau le putem cultiva? Adevărul este,  de cele mai multe ori, undeva la mijloc.
    Specialiștii spun că abilitățile de lider sunt o treime înnascute și două treimi construite. Așadar, este nevoie de o baza nativă pe care să o șlefuim, dar, și mai mult, este nevoie de o permanentă preocupare pentru dezvoltarea abilităților pe care ar trebui să le dețină un lider adevărat. Există persoane care, deși au potențial de lider, nu îl exploatează. În schimb, sunt persoane care își doresc atât de mult să devină lideri, încât reușesc să compenseze absența trăsăturilor înnăscute de conducător.

     În contextul celor spuse mai sus, consider foarte oportună lansarea „ŞCOLII DE LEADERSHIP PENTRU FEMEI”.  Sunt sigură că aceste instruiri  vor contribui la sporirea numărului de fete și femei abilitate și pregătite să se implice activ în societate, să schimbe lucrurile, să lupte pentru un trai mai decent la noi acasă. 

    Cu siguranţa ca pe arena internaţională se regăsesc femeii lider cu rezonanţă majoră, aici putem menţiona pe Indira Gandhi – Prim-ministru al Indiei  din 1966 până în 1977, Benazir Bhutto,  care  a îndeplinit de două ori funcția de Prim-minitru al Israelului, Margaret Thatcher, cunoscută ca „Doamna de Fier”, a fost Prim-ministrul Marii Britanii din 1979 până în 1990,  Angela Merkel, prima femeie Cancelar din istoria Germaniei, Mama Teresa – călugărița catolică de origine albaneză,  care a fondat ordinul Misionarii Carității în Calcutta, India şi multe, multe altele.  Iar RM vine să se înscrie cu liderele  sale autentice din Parlament , Guvern, Afaceri, Societatea civilă,  dar m-aș bucura și mai mult dacă această listă va fi completată cu nume din lista participantelor la această școală. Pentru că succcesul și potențialul de dezvoltare a unui stat depinde, în mare măsură, de gestionarea eficientă a accestui capital uman de circa 50 la sută,  care sunt femeile.


    La final, D-na Corina Fusu a mulţumit pentru implicare,  organizare şi interes tuturor participantelor şi, în special, reprezentantelor OFL.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    30 septembrie 2013

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com