• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Veaceslav Untilă - Faţa adevărată a pretinșilor liberali reformatori

    Veaceslav Untilă - Faţa adevărată a pretinșilor liberali reformatori

    29.07.2013  
    Trebuie să recunosc că pentru mine(dar şi pentru mulți alţii) scopurile pe care le urmăresc aşa-zişii liberali reformatori nu sunt un secret, după cum nu este un secret nici cine stă în spatele lor şi le dirijează acţiunile. Am încercat însă să fac abstracţie de zumzetul politic al membrilor grupului respectiv, preferând să mă concentrez pe responsabilităţile ce-mi revin pe linie de partid. În ultima perioadă, împreună cu colegii mei din Partidul Liberal, am mers în raioanele republicii, unde am avut discuţii sincere cu liderii şi membrii noştri din teritoriu. Am participat la mai multe şedinţe, în cadrul cărora au fost aleşi noi conducători ai filialelor locale. Ne-am consolidat echipa şi potenţialul, am făcut împreună un efort necesar, care va da neapărat rezultate.

    Sigur, problema vizează mai mult viaţa internă de partid şi activităţile noastre de rutină decât interesul public, dar am găsit de cuviință să redau situaţia anume aşa cum este ea, până a trece la dezbaterea subiectului de bază – faţa adevărată a aşa-zişilor liberali reformatori. Probabil, nu aş fi abordat tema în cauză, dacă în ultimele zile nu m-aş fi confruntat cu situaţii ieşite din comun, provocate de membrii acestui grup – manipulări, dezinformări, presiuni etc. Eu am fost tot timpul adeptul unei lupte politice deschise şi corecte şi niciodată nu am agreat trişorii politici. Mi-am văzut de agenda mea şi de agenda partidului din care fac parte, însă ori de câte ori viaţa mi-a scos în cale golani politici, nu am ezitat să-i taxez aşa cum o merită. Dar să trecem la subiect.

    Recent, liberalii reformatori au distribuit un comunicat de presă în care fac referire la o pretinsă şedinţă a Consiliului teritorial al filialei PL din Ştefan Vodă, care chipurile a decis să susţină aşa-numitul grup reformator al PL, alegând și o nouă conducere. Această informaţie reprezintă o manipulare grosolană a opiniei publice, o dezinformare de proporţii. În realitate, câteva persoane au organizat o şedinţă ilegală, iar deciziile pe care le-au adoptat nu au avut niciun suport juridic, fapt stabilit și de membrii Biroului Permanent ai filialei PL din Ştefan Vodă, care au confirmat că ședința NU a fost convocată de Biroul Permanent al filialei, așa cum prevede statutul, și nici de membrii majoritari ai Consiliului teritorial,  ci a avut loc o adunare cu oameni aduși din afara partidului(fiind recrutați din contingentul drumarilor, ecologiștilor și pădurarilor), cu prezența a doar 5 membri ai Consiliului teritorial, din totalul de 36 de membri care au fost delegați prin hotărârea Conferinței teritoriale. Totodată, membrii Biroului Permanent au discutat și ilegalitatea desfășurării ședinței din 14 iulie 2013, la care, în mod abuziv, Anatol Cîrnu a fost suspendat din funcția de președinte al Filialei Teritoriale PL Ștefan Vodă, președinte ales de către Conferința Filialei. În rezultat, membrii Biroului au condamnat acțiunile celor 5 membri pentru prezența la o ședință nestatutară şi au luat decizia de a propune eliberarea lor din funcţiile ocupate, dar şi excluderea din partid.

    Cu regret, astfel de situaţii au avut loc şi în alte raioane. Se vede că aşa-numiţii liberali reformatori, în disperare de cauză şi neavând ce-i raporta patronului lor politic, recurg la tot felul de trucuri dezgustătoare.

    La doar două zile de la evenimentele de la Ştefan Vodă, aşa-zişii liberali reformatori au oferit o nouă dovadă că sunt nişte mincinoşi ordinari, declarând că deja 17 filiale teritoriale ale PL susțin ideile reformatorilor, iar acest lucru le dă undă verde pentru a organiza un Congres extraordinar al PL.

    Vom preciza că, potrivit statutului Partidului Liberal, numai Consiliul Republican al PL are dreptul de a convoca Congresul, și nu consiliile teritoriale. Consiliile teritoriale pot doar solicita convocarea. În același timp, Congresul poate fi convocat atunci când consiliile teritoriale prezintă hotărârea și procesul verbal prin care se confirmă  participarea membrilor partidului și nu a altor persoane. În baza acestora, Consiliul hotărăște dacă se convoacă sau nu Congresul. Doar așa poate fi convocat Congresul formațiunii și nu în cazul când e vorba de 50+1 organizații teritoriale. Evident, aşa-numiţii liberali reformatori cunosc prevederile statutului, dar au mers intenţionat pe calea dezinformării.

    În acelaşi comportament departe de corectitudine se înscriu şi alte acţiuni ale reprezentanţilor grupului respectiv. Şi aici am în vedere „vânătoarea” de liberali pe care au început-o prin toate instituţiile publice. Mesajul lor pentru cei ce au fost promovaţi în funcţii de PL este simplu: sau aderi la grupul nostru, sau îţi pierzi funcţia. În felul acesta este stimulată loialitatea faţă de grupul transfugilor şi ura faţă de foştii colegi. Unii oportunişti acceptă „oferta generoasă” a liberalilor reformatori şi, fie îşi păstrează funcţiile, fie sunt avansaţi în funcţii noi. Cei care însă nu acceptă jocul sunt demişi, chiar dacă acest lucru e făcut cu încălcarea legislaţiei în vigoare, cum ar fi cazul Directorului general al ANRE, Victor Parlicov, şi a membrului Curţii de Conturi, Tudor Şoitu. Ambii au fost eliberaţi din funcţii, deși legislaţia prevede că ei sunt inamovibili.

    Și mai grav este faptul că, aflându-se la guvernare, prin pârghiile pe care le au la dispoziție, așa-zișii reformatori au suspendat toate fondurile alocate pentru primăriile unde primarii liberali nu s-au lăsat intimidați și au refuzat să treacă de partea lor. Drept urmare, a avut de suferit populația acestor localități, deoarece un șir de proiecte sociale vitale nu au mai ajuns la finalizare.

    Înţelegând că au suferit un eşec total în tentativa de a rupe Partidul Liberal în două şi de a-l scufunda, pretinșii liberali reformatori aplică cele mai murdare metode și procedee de luptă politică. Dar nu au nicio şansă, căci până la urmă în politică învinge acel ce luptă cinstit.

     

    P.S. Anunțul așa-zișilor liberali reformatori făcut public la începutul săptămânii curente, de a constitui un nou partid, confirmă justețea argumentelor noastre și ne arată care au fost intențiile lor reale. Ei nu au vrut să reformeze nimic, ei au vrut doar să scindeze și să distrugă, dar au eșuat, căci lupta politică presupune altceva decât dorința de a-ți păstra cu orice preț privilegiile.


    Veaceslav Untilă, Vicepreședinte PL

    sursa: untila.md


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    29 iulie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com