• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dorin Chirtoacă a susţinut un discurs la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic de la Bruxelles

    Dorin Chirtoacă a susţinut un discurs la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic de la Bruxelles

    24.07.2013  
    Primarul general, Dorin Chirtoacă, aflat în aceste zile la Bruxelles, la cea de-a patra reuniune ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), a susţinut aseară, un discurs în faţa miniştrilor de externe din cele 28 de state-membrie ale UE, precum şi ai ţărilor din cadrul Parteneriatului Estic.

    Fiecare reprezentant la reuniune a avut câte o intervenţie de 3 min. în faţa asistenţei. În discursul său, primarul de Chişinău a ţinut să mulţumească Uniunii Europene pentru proiectul Parteneriatul Estic, „întrucât acesta reprezintă pentru noi şansa de a reveni în marea familie europeană, acolo unde ne sunt rădăcinile şi de a avea o viaţă mai bună", a menţionat Dorin Chirtoacă.

    De asemenea, în calitate de copreşedinte al CORLEAP, Dorin Chirtoacă a informat că şi autorităţile locale vor avea un summit la Vilnus, în data de 3 septembrie 2013, când va fi aprobat un raport cu privire la situaţia autorităţilor locale şi regionale din ţările PaE, precum şi recomandări care vor fi transmise şefilor de state şi de guverne, la summit-ul din noiembrie.

    Cât priveşte bilanţul activităţilor în cadrul PaE, primarul de Chişinău a declarat că statele-membre ale Parteneriatului Estic au obţinut realizări, dar totodată sunt şi restanţe, „întrucât în mediul nostru politic nu sunt respectate întru totul standardele europene. Pe lângă integrarea europeană, noi, din păcate, mai avem şi alte obiective: cum să ne răfuim politic unii cu alţii, cum să profităm de pe urma lipsei standardelor europene în ţările noastre, cum să devenim mai bogaţi, în special prin metode ilegale, cum să continuăm să pretindem că suntem cinstiţi şi oneşti chiar şi după toate acestea, cum să facem centralizare, dar să raportăm asupra descentralizării etc.".

    În altă ordine de idei, primarul general a menţionat cu regret că, uneori, simbolurile şi valorile europene: evenimente, rapoarte, vizite, chiar şi lideri, toate acestea sunt folosite pentru a atinge unele din scopurile meschine enumerate mai sus. „Prin urmare, noi, din păcate, mai avem şi nişte gunoi, pe care încercăm să-l ascundem sub preş, iar asta nu este bine. Sperăm că preşul este suficient de mare pentru a acoperi tot gunoiul acumulat", a spus Dorin Chirtoacă. În pofida celor enunţate, edilul-şef al Capitalei a ţinut să sublinieze că aceste probleme nu sunt din cauza europenilor, ci le avem din cauza noastră, a acelora din Est.

    Totuşi, primarul de Chişinău se declară optimist şi consideră că, pas cu pas, aceste probleme se vor rezolva. „Acum trebuie să insistăm pe avansarea celor 6 ţări din PaE, pe calea integrării europene şi ne exprimăm sprijinul integral în vederea unui rezultat pozitiv la Vilnus, pentru parafarea acordurilor şi chiar mai mult decât atât, considerăm că cetăţenii din statele noastre nu trebuie să sufere din cauza politicienilor. Simmit-ul de la Vilnus urmează a fi un eveniment cu anumite finalităţi, dar în acelaşi timp, atragem atenţia că şi guvernele statelor PaE trebuie să atingă şi ele nişte rezultate în ceea ce priveşte reformele şi anume: nu doar să simuleze aplicarea reformelor, să nu amâne acest proces, să nu procedeze invers, precum se întâmplă în cazul descentralizării, dar în mod normal, în fiecare lună, să aibă rezultate în ceea ce priveşte aplicarea principiilor subsidiarităţii, creşterea autonomiei locale, descentralizării fiscale etc".

    De asemenea, din partea CORLEAP, Dorin Chirtoacă a solicitat instituţiilor europene şi statelor-membre, să-şi concentreze atenţia asupra posibilităţii de a oferi asistenţă bugetară directă, nu doar guvernelor, ci şi autorităţilor locale şi regionale. „Chiar din asistenţa actuală, propunem ca jumătate să fie transferată direct pe conturile autorităţilor locale şi regionale, potrivit principiului „per capita", adică pe cap de locuitor. Uneori 10 sau 100 mii euro investiţi înr-un sat pot aduce mai multă vizibilitate europeană, decât 1 sau 10 milioane la nivel de guvern. Bani necesari deja sunt. Se solicită doar o schimbare de viziune sau includerea autorităţilor locale în lista beneficiarilor direcţi. Cu cât mai multe proiecte europene vom avea la nivelul comunităţilor rurale, cu atât mai multe schimbări democratice vor fi, cu atât mai repede vom avea o mentalitate nouă, o elită politică mai pregătită, mai corectă şi mai cinstită, mai multe principii europene respectate şi respectiv, un viitor real european cu adevărat", a mai menţionat primarul de Chişinău. 

    În încheiere, Dorin Chirtoacă şi-a exprimat speranţa ca până în anul 2025, cele 6 state din PaE, de asemenea, să finalizeze negocierile pentru integrarea europeană şi să devină state-membre UE, aşa cum a devenit Croaţia anul acesta, acum 3 săptămâni".

    Primăria municipiului Chişinău şi CORLEAP aduce mulţumiri Comitetului Regiunilor al UE, precum şi tuturor celorlalte instituţii pentru oportunitatea de a participa la Reuniune şi de a exprima poziţia cu privire la democraţia locală din ţările PaE.

    Amintim că cea de-a patra reuniune ministerială a Parteneriatului Estic, cu participarea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre UE şi PaE a fost găzduită de Înaltul Reprezentant pentru Politici Externe, Catherine Ashton şi respectiv, Comisarul European pentru Extindere, Stefan Fule.

    Reuniunea de la Bruxelles a avut loc în scopul pregătirii către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnus, din 28-29 noiembrie 2013.


    sursa: www.chisinau.md

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    24 iulie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com