• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul, Mihai MOLDOVANU, la data de 22 aprilie curent a prezidat şedinţa extraordinaă a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    Viceprim-ministrul, Mihai MOLDOVANU, la data de 22 aprilie curent a prezidat şedinţa extraordinaă a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    23.04.2013  

    În cadrul şedinţei au fost expuse poziţiile ministerelor de resort, reprezentanţilor societăţii civile, organizaţiilor internaţionale şi autorităţilor locale pe marginea subiectului ce ţine de răspunsul statului la cazurile de violenţă, abuz şi neglijare faţă de copii.

    Preşedintele Consiliului Naţional, dl Mihail MOLDOVANU a menţionat că pentru majoritatea ţărilor inclusiv pentru Republica Moldova violenţa faţă de copii rămîne a fi o problemă actuală. Violenţa în familie este tradiţional acceptată și de cele mai multe ori are loc în „intimitatea” casei, nefiind percepută ca o încălcare a drepturilor omului, ci mai degrabă ca o problemă personală.

    Există puţine date oficiale care să indice proporţiile reale ale acestui fenomen, fapt datorat ratelor nesemnificative de raportare a cazurilor.
    Prin ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, Moldova a acceptat deja faptul că copiii au dreptul de a trăi fără a fi supuși violenţei și că, fiind o naţiune care caută să promoveze și să protejeze drepturile omului pentru toţi locuitorii, are o obligaţie specială faţă de copiii victime ale violenţei.

    La şedinţa menţionată, Ministerul Educaţiei a informat Guvernul că la data de 22 februarie 2013, a emis Ordinul nr.77 prin care a fost aprobată procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţămînt în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copiilor.

    Totodată, Ministerul Sănătăţii a menţionat că în pînă în prezent au fost instruiţi circa 100 profesionişti în vederea aplicării Mecanismului de colaborare intersectorială în domeniul medico-social ce ţine de prevenirea şi reducerea ratei mortalităţii infantile şi a copiilor cu vîrsta medie pînă la 5 ani la domiciliu.

    Ministerul Afacerilor Interne a adus la cunoştinţă că în scopul evaluării situaţiei create a asigurat elaborarea unui studiu cantitativ şi calitativ asupra fenomenului victimizării copiilor din Republica Moldova, cu suportul reprezentanţei UNICEF, Moldova. Acţiune prevăzută în pct. 75/1 în Planul de Acţiuni Republica Moldova-Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize, aprobat prin HG nr.130 din 24 februarie 2012.

    Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a comunicat că recent a fost aprobat Proiectul Legii privind protecţia specială a copiilor în situaţie de risc și a copiilor separaţi de părinţi, în primă lectură de către Parlament, care propune abilitarea cu atribuţii de autoritate tutelară a primarilor şi a structurilor teritoriale de asistenţă socială și protecţie a familiei.
      

     În urma şedinţei, convocate s-a decis:
    -    Începînd cu anul 2014 urmează să fie angajat un specialist responsabil de protecţia copiilor în fiecare localitate;
    -    În termen de o luna va fi apobat un mecanism intersectorial care va stabili o procedură clară de colaborare a autorităţile responsabile de protecţia copilului.
    -    La data de 1 iunie curent urmează a fi lansată Linia telefonică de asistenţă gratuită pentru copii.

    La finele şedinţei preşedintele Consiliului Naţional a subliniat că stoparea violenţei faţă de copii este o prioritate pentru acţiunile Guvernului Republicii Moldovei, mulţumind totodată reprezentanței UNICEF în Republica Moldova pentru susținerea acordată în promovarea şi protecţia drepturilor copilului din Republica Moldova.

    De asemenea, în este important dezvoltarea un sistem capabil să răspundă cazurilor de violenţă și să acorde copiilor victime sau supuși riscului de violenţă sprijinul și protecţia corespunzătoare. Profesioniștii care lucrează cu și pentru copii și familie trebuie bine pregătiţi, fiind create și dezvoltate în întreaga republică servicii comunitare pentru copii aflați în situație de risc.

    În contextul celor menţionate, acţiunile care urmează a fi întreprinse în termeni operativi, vor sta la baza îmbunătăţirii sistemului de protecţie a copiilor victime sau supuși riscului de violenţă, abuz şi neglijare.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com