• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Gheorghe Șalaru: Dreptul omului la apă și sanitație este un drept fundamental și realizarea lui – sarcina primordială a Ministerului Mediului

    Gheorghe Șalaru: Dreptul omului la apă și sanitație este un drept fundamental și realizarea lui – sarcina primordială a Ministerului Mediului

    18.03.2013  

    Gheorghe Şalaru, viceministrul Valentina Țapiș și Georgette Bruchez, șef al Biroului Elvețian de Cooperare în Republica Moldova  au dat astăzi startul Atelierului deinstruire pentru practicienii activităţii de dezvoltare „Realizarea dreptului omului laapă şi sanitaţiei în Republica Moldova”, care se desfășoară în perioada 18-20 martie 2013 în orașul Chișinău și este organizat de către  Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare.

    Scopul atelierului de instruire constă în asigurarea agențiilor de dezvoltare și cooperare și organizațiilor societății civile din Moldova cu cunoștințe, deprinderi și bune practici pentru realizarea ulterioară a dreptului omului la apă sigură și sanitație. ”Instruirea va combina teoria și practica, incluzînd crearea grupurilor de lucru pentru a transpune în practică metodologia prezentată și racordată la realitatea Republicii Moldova. Atelierul va urma metodologia și îndrumările propuse în Setul de instrumente pentru realizarea dreptului omului la apă și sanitație al companiei WaterLex” -  a specificat Georgette Bruchez, șef al Biroului Elvețian de Cooperare în Republica Moldova. Setul a fost elaborat în cooperare cu SDC și AGUASAN (Comunitatea Practicienilor din Elveția) cu suportul științific al Raportorului Special al ONU privind Dreptul Omului la apă și sanitație și prezintă metodologia și instrumentele asociate pentru a susține agențiile de cooperare bilaterală și multilaterală și ONG-le în elaborarea proiectelor care integrează principiile drepturilor omului și au un impact pozitiv asupra realizării dreptului omului la apă și sanitație în țara dată. Prin studierea prevederilor acestui set, participanții la eveniment sunt încurajați să-l folosească pentru aplicarea în practică a abordării bazate pe drepturilor omului în activitățile lor pe teren, verificând utilitatea Setului pentru susținerea acestor procese și perfecționându-l cu propuneri  și experiențe din Moldova.

    Ministrul Gheorghe Șalaru, în luarea de cuvînt de la startul atelierului a menționat că ”Apa este baza oricărei forme de viaţă. Ea este esenţială pentru fiinţele umane, animale si mediul nostru. Accesul la apă sigură şi accesul la sanitaţie sunt combinate inseparabil din moment ce ambele sunt necesare pentru o viaţă în demnitate şi lipsa uneia duce la agravarea celeilalte. Multe dintre drepturile omului nu pot fi realizate fără apă, cum ar fi dreptul la un standard adecvat de viaţă şi dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică şi mentală. Executarea altor drepturi depinde, de asemenea, de dreptul la apă şi sanitaţie. Dumnealui a revigorat  dezideratul că ”Asigurarea persoanelor fără acces la apă şi sanitaţie este o ţintă a ”Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului” (ODM) ale ONU.” Aceste obiective au fost stabilite de către liderii mondiali în anul 2000, asumându-se obligaţia ca statele să participe la un nou parteneriat global pentru reducerea sărăciei. Statele au obligaţia de a respecta, a proteja şi de a îndeplini drepturile omului. Prioritar, statele trebuie să se angajeze în mod proactiv în activităţi care să consolideze accesul populaţiei la utilizarea de resurse pentru a asigura respectarea deplină a drepturilor omului.

    Aceleaşi obiective au fost trasate în documentul final adoptat la Conferinţa pentru Dezvoltare Durabilă Rio + 20, “Viitorul pe care îl dorim” (Rio de Janeiro, Brazilia, iunie 2012). Iar Republica Moldova s-a angajat plenar să accelereze implementarea deplină a obligaţiilor privind asigurarea dreptului omului la apă potabilă şi sanitaţie, atât prin sinergizarea surselor de finanţare interne şi externe, cât si prin promovarea mecanismelor de solidaritate.”

    Atelierul de instruire pentru practicienii activităţii de dezvoltare „Realizarea dreptului omului la apă şi sanitaţie în Republica Moldova” se va convoca zilnic până la data de 20 martie a.c. cu susținerea unui colocviu care ar stabili rezultatele anticipate: сapabilitatea agențiilor de dezvoltare ale guvernului și ONG-lor de dezvoltare și cooperare în evaluarea implicațiilor legale ale dreptului omului la apă și sanitație și dacă partenerii de dezvoltare înțeleg metodologia utilizată și dacă însușesc metode noi pentru a lua în considerație drepturile omului în programele lor.

    NOTĂ: Audienței i-a fost relatat și faptul că la 6 noiembrie 2012 la Chişinău s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională „Provocările din sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova”, organizată de către Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova şi Biroul Elveţian de Cooperare.Evenimentul a avut drept scop identificarea soluţiilor de dezvoltare a infrastructurii de aprovizionare cu apă şi de canalizare din Moldova, sporirea gradului de conştientizare a populaţiei asupra priorităţilor şi aspectelor cheie ale sectorului, beneficiile economice ale ţării de la alimentarea cu apă potabilă şi buna guvernare a problemelor de mediu.

    În cadrul conferinţei au fost discutate subiecte precum, dreptul omului la apă potabilă sigură şi solidaritate pentru apă,beneficiile bunei infrastructuri din sectorul de alimentare cu apă şi de canalizare, administrarea apei, beneficiile pentru sănătate. Rezoluţia finală a Conferinţei a fost citirea unei Declaraţii ce ţine de asumarea responsabilităţii Ministerului Mediului asupra (a) promovării dreptului omului pentru apă şi canalizare în ţară şi (b) asigurarea implementării acţiunilor drastice pentru a realiza obiectivele acestei declaraţii în mod progresiv pentru beneficiile de bunăstare a populaţiei şi dezvoltarea socio-economică durabilă a ţării.

    La etapa actuală planificarea măsurilor de management al apelor este calea de succes pentru generaţiile viitoare şi poartă un caracter strategic în securitatea ecologică a ţării.

    Pentru a onora angajamentele Republicii Moldovei la ONU privind dreptul omului la apa potabila si sanitaţie ministerul va dezvolta următoarele subiecte:
    - Îmbunătăţirea cadrului legislativ şi instituţional pentru sectorul de aprovizionare cu apă şi de canalizare în contextual alinierii la standardele europene.
    - Elaborarea şi implementarea Planurilor Generale de AAC (Master Plan) la nivel regional şi raional.
    - Consolidarea şi regionalizarea Operatorilor Apă Canal.
    - Eficientizarea planificării investiţiilor financiare în sectorul de AAC şi estimarea impactului şi costurilor financiare şi non-financiare aferente implementării.
    - Reevaluarea managementului resurselor de apă.
    - Crearea unui Management al Informaţiilor.
    - Dezvoltarea apeductelor centralizate.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com