• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiect european de gestionare a resurselor de apă din regiunea Mării Negre este implementat în Republica Moldova

    Proiect european de gestionare a resurselor de apă din regiunea Mării Negre este implementat în Republica Moldova

    15.03.2013  

    Astăzi, 15 martie la Ministerul Mediului a avut loc o conferință de presă cu tema ”Proiectul Protecţia Mediului în Bazinele rîurilor Internaționale”, scopul căruia constă în protecţia şi gestionarea eficientă a resurselor de apă în bazinele rîurilor internaționale, în special în regiunea Mării Negre, drept o continuare a activităților demarate anterior în cadrul  proiectelor internaționale  implementate în regiunea Mării Negre. La întrebările jurnaliștilor au răspuns Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru și Andrei Demidenko, conducătorul grupul de experți.

    Ministrul Șalaru a informat jurnaliștii că proiectul fost lansat la începutul anului 2012 și va finaliza în anul 2015, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat în 6 țări - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Proiectul are drept scop protecţia şi gestionarea eficientă a resurselor de apă în bazinele rîurilor internaţionale, în special în regiunea Mării Negre. Obiectivul general al proiectului constă în aplicarea principiilor managementului integrat al resurselor de apă, promovat de Directiva Cadru privind Apa a Uniunii Europene, prin elaborarea Planurilor de gestionare pentru bazinele rîurilor internaţionale, selectate în context transfrontalier de către ţările beneficiare.

    Pe parcursul anului 2012, în cadrul proiectului menţionat, în țara noastră au fost desfăşurate mai multe acţiuni, echipa de implementare a proiectului și un grup de experţi internaţionali în domeniul monitoringu-lui hidrologic au stabilit  contacte cu instituţiile ştiinţifice care cunosc situaţia curentă şi problemele existente ce ţin de efectuarea monitorizării stării apelor. Ulterior, o echipă de experţi internaţionali din cadrul proiectului au efectuat o vizită de lucru la Serviciul Hidrometeorologic de Stat cu scopul de a evalua starea laboratoarelor responsabile de monitorizarea calităţii apelor (monitoring-ul hidrochimic şi biologic).

    Andrei Demidenko, reprezentantul experților a făcut o trecere în revistă a activităților întreprinse menționînd că la sfîrșitul anului 2012  au avut loc un șir de seminare de  instruire în domeniul efectuării monitorizării şi evaluării stării apelor şi clasificarea ulterioară a apelor din punct de vedere a stării ecologice, chimice şi hidromorfologice și privind modul de identificare, delimitare şi clasificare a corpurilor de apă. Un seminar de instruire a fost organizat și de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, avînd ca subiect Acreditarea laboratoarelor şi calitatea controlului, la care au participat specialişti din cadrul laboratoarelor privind controlul calităţii componentelor mediului de la SHS şi Inspectoratul Ecologic de Stat.
    În perioada 13 - 15 martie 2013, grupul de experți internaționali din cadrul echipei de implementare a proiectului „Protecţia Mediului în Bazinele rîurilor Internaționale” s-au aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, unde au avut întrevederi oficiale de nivel înalt cu dl. Gheorghe Șalaru, ministrul mediului și dna Valentina Țapiș, viceministrul mediului, care este Coordonator național al proiectului, cu conducători și specialiști din cadrul instituțiilor subordonate ministerului, antrenate în activitățile proiectului. Discuțiile oficiale au purtat un caracter de  informare, cu referire la realizările proiectului și acțiunile preconizate pentru perioada ce urmează.

    Atelierul de lucru”Elaborarea Planului de gestionare al bazinului hidrografic al rîului Prut și aspectele constituirii organelor consultative baziniere transfrontaliere”organizat la 14 martie au participat membrii grupului de lucru pentru coordonarea implementării proiectului, specialiști din cadrul subdiviziunilor ministerului, precum și invitați din cadrul organizațiilor non-guvernamentale. Aici au fost evidențiate obiectivele proiectului, prezentate rezultatele și trasate direcțiile prioritare, accentul fiind pus pe etapele elaborării Planului de gestionare al bazinului hidrografic al rîului Prut. La lucrările atelierului a fost prezentat raportul preliminar al Analizei bazinului hidrografic al rîului Prut, elaborat atît pentru partea moldovenească cît și ucraineană a bazinului și care reprezintă o primă etapă în elaborarea Planului de gestionare al bazinului hidrografic al rîului Prut. Un alt aspect abordat în cadrul atelierului, a fost posibilitatea creării unui organ consultativ bazinier transfrontalier, care ar promova principiile Directivei Cadru privind apa a Uniunii Europene.

    NOTĂ:Proiectul „Protecţia Mediului în Bazinele râurilor Internaționale” este un proiect regional finanțat de Uniunea Europeană și implementat de către Consorțiumul Hull&Hyman Dynamics (cîștigător al tenderului) în 6 țări (Armenia, Azeirbadjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina), lansat - la începutul anului 2012 cu perioada de implementare - 4 ani (2012 - 2015). Bugetul total - circa 7 mil euro, raportat la toate țările beneficiare.
    Obiectivul general al proiectului este de a aplica principiile promovate de Directiva Cadru privind Apa a Uniunii Europene 2000/60/UE, prin elaborarea Planurilor de gestionare pentru bazinele rîurilor internaționale, selectate ca bazine pilot de către țările beneficiare.  Conform termenilor de referință a proiectului, fiecare țară a selectat un bazin pilot, pentru care urmează a fi elaborat planul de gestionare al bazinului. Republica Moldova și Ucraina au convenit asupra selectării bazinului hidrografic a rîului Prut.

    Rezultate așteptate:
    1.Va fi elaborat Planul de gestionare pentru bazinul r. Prut.
    2.Suplimentar, va fi elaborat și un Program de măsuri pentru atingerea obiectivelor privind asigurarea protecţiei cantitative şi calitative a apelor în bazinul dat.
    3.La decizia țării va fi selectată o acțiune prioritară din Planul de măsuri, pentru realizarea căreia Republica Moldova va beneficia de finanțarea unui proiect pilot local (suma  maximă care ar putea fi alocată țării pentru acest proiect pilot mic este estimată la circa 100 mii euro).
    4.Urmează a fi arendat utilaj GIS performant pentru identificarea și delimitarea corpurilor de apă. Republica Moldova a solicitat ca acest utilaj, după expirarea termenului limită de arendă (mai mult de 3 luni) să fie donat țării.  
    5.Va fi oferit suport pentru îndeplinirea obligațiunilor țării față de tratatele internaționale la care este parte: Convenția privind protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea și Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale.
    6.Vor fi elaborate metodologii și recomandări în domeniul evaluării stării ecologice, chimice și hidromorfologice a bazinelor rîurilor.
    7.Va fi oferit suport pentru crearea unui organ consultativ bazinier transfrontalier, care ar promova principiile Directivei Cadru privind apa a Uniunii Europene.
    8.Vor fi oferite diverse instruiri pentru specialiști din instituțiile subordonate ministerului, implicați în elaborarea planurilor de gestionare a bazinelor hidrografice.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com