• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Realizările în cadrul Programului de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare a localităţilor din Republica Moldova

    Realizările în cadrul Programului de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare a localităţilor din Republica Moldova

    14.03.2013  

    La data de 13 martie, 2013 a avut loc ședința Comitetului de Supraveghere al Unității de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare (UIPAAC). În cadrul ședinței, condusă de către  Gheorghe Șalaru, Ministrul Mediului precum și Președintele Comitetului de Supraveghere, au participat Valentina Țapiș, Viceministrul Mediului, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Institutului de Ecologie și Geografie al AȘM și UIPAAC.

    Agenda de lucru a ședinței a inclus prezentarea și discuția activităților curente din cadrul Proiectului Național de Aprovizionare cu Apă și Canalizare (PNAAC), finanțat de către Banca Mondială, precum și activitățile care urmează a fi realizate până la data limită de implementare a proiectului – 30 iunie 2013.

    Astfel, progresul a fost rezumat în dependență de activitățile întreprinse pentru fiecare din cele 4 componente ale proiectului (Componenta Urbană, Componenta Rurală, Componenta Consolidarea Instituțională și Managementul Proiectului și Componenta de Eficiență Energetică) cu detalii vizavi de succesele și deficiențele parvenite.

    În contextul celor expuse, precum și ținând cont de faptul că Proiectul se află la etapa critică de implementare, membrii comitetului au recomandat UIPAAC o monitorizare asiduă și o abordare pro-activă  a tuturor activităților în vederea realizării cu succes a obiectivelor de dezvoltare stabilite.
    Totuși, ținând cont de complexitatea unor activități propuse, factorii care influențează realizarea acestora și evaluând perioada de timp necesară și disponibilă, s-a constatat riscul neîncadrării în termenii stabiliți pentru unele sarcini și, în acest sens, s-a discutat evaluarea posibilității solicitării extinderii termenului de implementare a proiectului. Această propunere va fi inițial promovată și discutată în cadrul ședinței Comitetului Interministerial de Planificare Strategică și eventual, în dependență de decizia adoptată, adresată oficial spre evaluare și aprobare Băncii Mondiale.

    PRECIZĂRI:
    -  Componenta Urbană (6 Regii Apă - Canal beneficiare din cadrul proiectului) – din cca. 21 contracte preconizate (contracte bunuri/lucrări/servicii) 16 au fost finalizate, iar 5 contracte sunt în derulare.
    -  Componenta Rurală – din cca. 11 contracte (consultanță/procurare bunuri și lucrări), 7 au fost finalizate, 4 contracte de lucrări sunt în derulare și 2 contracte urmează a fi inițiate în termeni restrânși.
    - Componenta Consolidarea Instituțională și Managementul Proiectului – din 7 activități planificate, 4 au fost deja finalizate, iar alte 3 sunt în proces de derulare – Auditul Financiar pentru RAC beneficiare și UIPAAC 2012, selectarea companiei pentru elaborarea Conceptului și Structurii pentru Sistemul Geografic Informațional în Domeniul Apelor și organizarea unei instruiri complexe (per module) în diferite aspecte ale proiectelor investiționale pentru RAC beneficiare și specialiștii Ministrului Mediului.
    - Componenta Eficiență Energetică – din cele 2 contracte preconizate, 1 a fost deja finalizat (Audit Energetic pentru 6 RAC beneficiare), iar 1 este în derulare – lucrări în baza auditului pentru eficiență energetică.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com