• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere cu ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman

    Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere cu ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman

    12.03.2013  

    Ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţa, a avut o întrevedere la sediul Ministerului Apărării cu ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

    În cadrul discuţiei, cei doi oficiali au abordat teme axate pe reforma sectorului de securitate şi apărare din ţara noastră, inclusiv pregătirea subunităţilor Armatei Naţionale pentru operaţiunile de menţinere a păcii şi priorităţile instituţiei militare pentru anul curent. „Ne propunem participarea în operaţiuni cu mandat internaţional de stabilizare şi menţinere a păcii. Este un obiectiv realizabil pentru că avem pregătirea necesară, sperăm să dispunem şi de sprijin politic în acest sens, cu atît mai mult că există Acordul-cadru de participare a Republicii Moldova la misiunile UE de gestionare a crizelor, semnat la finele anului trecut, de către prim-ministrul Vlad Filat şi Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Catherine Ashton”, a spus Vitalie Marinuţa.

    În opinia ministrului Apărării, Republica Moldova ar putea utiliza experienţa Suediei, în calitate de ţară nealiată, care participă totuşi cu trupe în operaţiuni internaţionale. În acest sens, ministrul moldovean a informat-o pe ambasadoarea Suediei despre organizarea unei conferinţe la Chişinău care va avea ca subiect participarea ţărilor neutre şi nealiate în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii. „Pentru noi este important ca cetăţenii moldoveni să înţeleagă că statutul de neutralitate ne permite şi ne obligă, în acelaşi timp, să contribuim la securitatea regională şi internaţională, pentru că nu putem la nesfîrşit doar beneficia de securitate, fără să contribuim la menţinerea acesteia”, a spus Marinuţa.

    Dialogul oficialilor a cuprins şi aspecte privind rolul femeilor în instituţia militară, ministrul Marinuţa specificând că actualmente ele reprezintă 22% din totalul militarilor angajaţi prin contract. „Armata Naţională poate servi drept exemplu pentru toate instituţiile statului, atunci când vorbim despre egalitatea de gen. Noi oferim femeilor şanse reale şi egale cu ale colegilor lor, acestea se regăsesc în toate unităţile militare, la funcţii importante, inclusiv de comandă. Centrul Lingvistic al Armatei Naţionale, Comisia centrală de expertiză medico-militară a Forţelor Armate, două centre militare teritoriale, Bălţi şi Cahul, cele mai dificil de gestionat, sunt conduse de femei militari”, a spus Vitalie Marinuţa.

    La rândul său, Ingrid Tersman a mulţumit ministrului moldovean pentru deschiderea manifestată, exprimând totodată speranţa că relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări vor fi aduce noi beneficii.

    Ministerul Apărării al Republicii Moldova

    www.army.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com