• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Gheorghe Şalaru: Republica Moldova este prima ţară care deschide ciclul III de Studii de performanţă în domeniul mediului

    Gheorghe Şalaru: Republica Moldova este prima ţară care deschide ciclul III de Studii de performanţă în domeniul mediului

    06.02.2013  

    Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a avut o întrevedere cu Mikhail Kokine, șeful Misiunii Studiul de Performanţă (SPM) în domeniul mediului, care ieri a sosit în Republica Moldova în vizită oficială de lucru în cadrul Misiunii Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE ONU). Până la 13 februarie curent, membrii delegației vor organiza activitățile pentru  elaborarea celui de-al treilea Studiu de performanţă în domeniul protecţiei mediului pentru Republica Moldova, o evaluare independentă şi externă efectuată sub patronatul Comitetului pentru Politică de Mediu al Comisiei Economice pentru Europa a ONU.

    Scopul SPM este de a acorda suport ţărilor cu economia în tranziţie pentru eficientizarea managementului în domeniul protecţiei mediului, prin formularea recomandărilor de îmbunătăţire a realizării politicilor din domeniu. Deoarece starea mediului are o importanţă majoră pentru populaţia ţării, SPM şi-a stabilit ca scop de a contribui la implicarea cît mai activă a societăţii civile la dezbaterile şi luarea deciziilor în domeniul protecţiei mediului.

    Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a menționat că în anul 2011 la Conferinţa Miniştrilor de Mediu a fost  declarată continuarea elaborării Studiilor de performanță în domeniul protecţiei mediului în ţările din regiune și că evenimentul este un rezultat al implementării declarației ministeriale, Republica Moldova devenind prima ţară după Conferinţa de la Astana, care deschide cel de-al treilea ciclu de Studii de performanţă în domeniul mediului. Acest Studiu III va include pentru prima dată evaluarea aspectelor de schimbări climatice şi economia „verde”.

    Dl Mikhail Kokine, șeful Misiunii a specificat că ”Realizarea Studiului are drept scop evaluarea progresului realizat de ţară în domeniul protecției mediului, în perioada implementării recomandărilor celui de-al doilea Studiu de performanță (2005 - prezent). Evaluarea se va axa pe progresul realizat în domeniul reducerii nivelului de poluare a mediului, gestionării raționale a resurselor naturale, integrării aspectelor de mediu în sectoarele economiei naționale, promovării și implementării politicii de mediu și a strategiilor existente”. Dlui a subliniat că membrii grupului de lucru responsabili pentru elaborarea celui de al treilea Studiu de performanţă în domeniul protecţiei mediului pentru Republica Moldova sunt preocupați de evaluarea efortului ţării noastre privind diminuarea poluării şi gestionarea resurselor naturale proprii; măsura în care aspectele de mediu au fost integrate în politica social-economică a ţării; cum se desfăşoară cooperarea la nivel internaţional în scopul implementării legislaţiei, politicii şi strategiilor de mediu.

    Studiul III de evaluare a performanţelor de mediu la această etapă este o necesitate care va permite identificarea plasamentului Republicii Moldova în domeniu şi ce trebuie să întreprindem pentru a înlătura neajunsurile. Realizarea Studiului de performanţă capătă o importanţă dublă, deoarece, în prezent Republica Moldova este în procesul de negociere a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar trei Capitole ţin de competenţa Ministerului Mediului, şi anume, „Mediu”, „Schimbări climatice” şi „Mineritul”, care conţin peste 30 Directive de mediu, cu termene de implementare de la 3 ani pînă la 10 ani.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com