• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Discuții pe marginea eficientizării implementării proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare

    Discuții pe marginea eficientizării implementării proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare

    24.01.2013  

    La 22 ianuarie Ministerul Mediului a fost gazda ședinței Comitetului de Supraveghere a Unității de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare (UIPAAC) cu participarea ministrului Gheorghe Șalaru, viceministrului Valentina Țapiș și reprezentanților Ministerului Mediului, Cancelariei de Stat, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Mișcării Ecologiste din Moldova, Institutului de Ecologie și Geografie și UIPAAC.

    Agenda de lucru a ședinței, soluționată  în comun cu vicepreședintele raionului și a primarului orașului Orhei a inclus problema deficitului bugetar pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate și a Colectorului apelor efluente din orașul Orhei (SEAU) şi evaluarea unor posibilități de identificare a surselor  financiare suplimentare în vederea acoperirii deficitului bugetar al proiectului.

    În acest sens au fost discutate unele posibilități de soluționare a deficienței precum rectificarea bugetului preconizat pentru Primăria și Consiliul Raional Orhei pentru anul 2013 – redirecționarea unor mijloace financiare pentru finanțarea lucrărilor de finalizare a SEAU, ținând cont de importanța proiectului în derulare pentru raionul Orhei precum și colaborarea ulterioară a Republicii Moldova cu Banca Mondială. În ședință au fost discutate posibilitățile de negociere cu alți donatori, pentru stabilirea unei eventuale colaborări prin prisma co-finanțării proiectului de construcție a stației.

    În cadrul ședinței a fost discutat statutul curent al activităților din cadrul Proiectului Național de Aprovizionare cu Apă și  Canalizare (PNAAC), implementat de către UIPAAC și deficienţele apărute în cadrul  implementării proiectului, în particular  - componenta rurală și problema calității apei în localitățile rurale selectate. Astfel, au fost discutate rezultatele testărilor calității apei efectuate recent de către două laboratoare ale institutelor din cadrul Academiei de Științe a Moldovei şi posibile alternative de soluționare a situațiilor pentru cazul în care parametrii identificați nu corespund cerințelor și normelor sanitare în vigoare. Drept urmare, s-a decis aprobarea propunerii de colaborare cu Centrul Național de Sănătate Publică în vederea stabilirii unei scheme optime de utilizare a surselor de apă preconizate pentru alimentarea localităților beneficiare a proiectului.

    Audiența a fost de acord cu propunerea ministrului Gh. Șalaru, rostită la finele ședinței: ”Ținând cont de importanța proiectului în derulare pentru raionul Orhei și a problemelor ce țin de asigurarea continuității și durabilității proiectului, studiul propus de stabilire a  unei scheme optime de utilizare a surselor de apă necesită a fi desfășurat în regim prioritar (estimativ finalizat la mijlocul lunii februarie), pentru a permite întreprinderea tuturor măsurilor de rigoare necesare eficientizării implementării cu succes a Proiectului Național de Aprovizionare cu Apă și Canalizare”.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com