• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Eminescu, comemorat la Strasbourg de către liberalii din Franţa

    Mihai Eminescu, comemorat la Strasbourg de către liberalii din Franţa

    16.01.2013  

    Pe data de 15 ianuarie 2013 la Strasbourg, în fața sediului Parlamentului European, a avut loc o manifestare culturală de omagiere a marelui poet Mihai Eminescu. Manifestarea a fost organizată de către Clubul Liberal Strasbourg (președinte Gheorghe Bobeică) și Asociația Jeunes Moldaves, filiala Strasbourg (lider Victor Budeanu). O delegație compusă din membri ai Clubului Liberal Franța, Asociației "Jeunes Moldaves", filiala Paris și Asociației Culturale „Mihai Eminescu” s-au deplasat de la Paris pentru a participa la această manifestare.
     
    Participanții au interpretat melodii pe versuri de Mihai Eminescu sau despre Marele Poet (versuri Grigore Vieru), au recitat poezii și au ținut discursuri de omagiere a geniului literaturii și culturii românești și universale. A fost evocat și rolul lui Mihai Eminescu în calitate de apărător al poporului român, de tribun care a militat activ pentru unitatea națională a tuturor românilor. Prin sutele de articole publicate în presă timpului, Mihai Eminescu a reușit să readucă în vizorul atenției publice din vechiul Regat chestiunea Basarabiei. De-a lungul deceniilor, Basarabia și basarabenii au rezistat în fața intemperiilor istoriei, în mare parte și grație operei lui Mihai Eminescu. Scrierile publicistice pe teme politice ale lui Mihai Eminescu sunt și astăzi de actualitate, și demonstrează încă o dată clarviziunea marelui poet în privința destinului comun al națiunilor europene. În spiritul afirmării apartenenței noastre la civilizația occidentală, subliniată în numeroase scrieri ale lui Mihai Eminescu, participanții la manifestarea din față Parlamentului European de la Strasbourg au arborat drapelul Republicii Moldova și au scandat „Moldova – țară europeană !”.
     
    După manifestare, cei prezenți au răspuns invitației europarlamentarului român Elena Băsescu de a asista la concertul oferit de către Cristofor Aldea-Teodorovici în incinta Parlamentului European (evenimentul a fost marcat prin prezența în rândul invitaților a grupului europarlamentarilor români, precum și a numeroase personalități ale vieții politice și culturale din România și Republica Moldova).

    Imaginile video de la eveniment sunt disponibile accesând următorul link http://www.youtube.com/watch?v=AAbwcXQPfNk

    Clubul Liberal Franţa

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com