• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Renaşterea naţională: 25 de ani de la crearea renumitului Cenaclu "Alexei Mateevici"

    Renaşterea naţională: 25 de ani de la crearea renumitului Cenaclu "Alexei Mateevici"

    15.01.2013  

    Astăzi se împlinesc 25 de ani din momentul în care a apărut ideea Cenaclului ”Alexei Mateevici”.  După omagiu adus poetului Mihai Eminescu la 15 ianuarie 1988, am venit cu propunerea de a continua întrunirile. În scurt timp, numărul participanților la întâlnirile din fața bustului Mihai Eminescu a crescut considerabil.

    Efectul bulgărului de zăpadă a făcut ca scuarul din preajma bustului lui Mihai Eminescu din Aleea Clasicilor să devină neîncăpător. Teatrul de vară din Parcul Valea Morilor a fost locația propusă de autorități pentru desfășurarea întrunirilor, sperând ca astfel să scadă amploarea lor.

    Însă s-a dovedit că locul nu a fost un impediment. Dorința de renaștere națională a românilor moldoveni a avut nevoie de un forum al ideilor libere și naționale, iar Cenaclul ”Alexei Mateevici” și-a asumat acest rol. Inițiativele Cenaclului, precum campania de colectare a semnăturilor pentru proclamarea limbii române ca limbă de stat și pentru revenirea la grafia latină au condus la apariția conștiinței naționale și a Marilor Adunări Naționale din 31 august 1989 și 27 august 1991.

    Adresez un mesaj de felicitare tuturor participanților la întrunirile Cenaclului ”Alexei Mateevici”. Ați ales să Vă implicați atunci când majoritatea ne priveau cu neîncredere de la distanță. Prin fiecare dicuție pe care o purtați în acei ani, ați contribuit la transmiterea ideilor democratice și naționale. În mare parte datorită vouă, copii de astăzi vorbesc limba română, studiază istoria neamului nostru și aspiră la un viitor democratic, european.

    Cu respect,

    Anatol ŞALARU, fondatorul Cenaclului "Alexei Mateevici"

    Un interviu realizat cu Anatol Şalaru atunci când se împlineau 20 de ani de la crearea Cenaclului "Alexei Mateevici" puteţi citi accesând următorul link http://www.vipmagazin.md/proiect/Acum_XX_de_ani._Anatol_%C5%9Ealaru/ 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com