• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Cristina Boaghi, Secretarul General al OFL: "Vrem să convingem femeile să se implice mai activ în politică pentru că politica ne afectează viaţa tuturor"

    Cristina Boaghi, Secretarul General al OFL: "Vrem să convingem femeile să se implice mai activ în politică pentru că politica ne afectează viaţa tuturor"

    17.11.2012  

    Discursul Secretarului General al Organizaţiei Femeilor Liberale Cristina Boaghi, rostit în cadrul Conferinţei Internaţionale „Femeile în politică: obstacole şi provocări"

    Doamnelor şi domnilor,

    Sunt emoţionată că Organizaţia Femeilor Liberale este gazda unui eveniment internaţional – conferinţa  "Femeile în politică: obstacole şi provocări".
    Organizaţia Femeilor Liberale este o structură politică constituită în cadrul Partidului Liberal cu scopul  de a promova valorile liberale, a programului Partidului în rândul femeilor din Republica Moldova, de atragere, susţinere şi promovare a femeilor în structurile PL pe baza competenţei şi a competiţiei.

    Întru atingerea scopurilor enunţate, OFL desfăşoară diverse activităţi, probabil că mai puţine dintre cele specifice organizaţiilor de femei, însă dintre cele pe care le-am avut au fost de mare importanţă. Aici menţionez diverse seminare, training-uri, şcoli de vară, mese rotunde, pentru fortificarea capacităţilor profesionale, politice, dar şi organizaţionale.

    Multă lume poate se întreabă de ce în PL avem nevoie de o Organizaţie de femei, că doar toate luptăm, împreună cu partidul pentru egalitatea de şanse. Susţin că avem nevoie de Organizaţia de femei pentru că, din păcate, femeile au mai puţin curaj să se implice mai activ în politică din diverse cauze mai mult sau mai puţin obiective.

    Rolul OFL este ca, prin acţiunile pe care le facem, să convingem femeile să intre în politică, să activeze şi să militeze activ pentru că politica ne afectează viaţa tuturor: dacă nu avem bani suficienţi în familie e din cauza unor politici greşite, dacă nu avem apă şi canalizare în anumite localităţi e din cauză că politicul nu şi-a făcut treaba, dacă nu suntem mulţumite de calitatea învăţământului, justiţiei sau oricărui alt domeniu e din cauză că ceva nu funcţionează acolo şi politicul trebuie să ia alte decizii, iar dacă politicul a luat decizii greşite nu putem sta deoparte.

    În ultimii ani, de când îndeplinesc funcţia de Secretar General al OFL, mă implic în susţinerea femeilor prin diverse proiecte. Am observat din partea OFL un suflu nou, munca noastră se vede, avem doamne deputate, viceministre, primare, consiliere, directori de agenţii naţionale, care au demonstrat înalt profesionalism în ceea ce fac, atât la nivel local, cât şi la nivel republican. În calitatea mea de Secretar General al Organizaţiei Femeilor Liberale, am o misiune care mă onorează, dar şi mă responsabilizează.

    Domnule Preşedinte Ghimpu, am să îndrăznesc să vă spun că sunt mândră de echipa Femeilor Liberale şi vă sugerez că este timpul să aveţi încredere în noi, că trebuie să aveţi curajul să admiteţi mai multe femei în funcţii decizionale. Republica Moldova are nevoie acum mai mult decât niciodată de coerenţă. Avem datoria să îndeplinim recomandările instituţiilor europene, pe care ni le-am asumat în calitate de stat.

    Legislaţia Republicii Moldova NU prevede elemente discriminatorii faţă de femei, fiindu-le asigurate drepturi şi libertăţi egale în plan economic, social, politic, civil şi cultural. Cu toate inegalităţile actuale, în ultima perioadă s-au făcut progrese seminificative în realizarea egalităţii între bărbaţi şi femei, prin legile adoptate de Parlament şi aici menţionez:
    1. Legea nr. 202/2002 privind Egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi;
    2. Legea nr. 121/2012 privind Asigurarea Egalităţii;
    3. Planul național pentru promovarea egalității între femei și bărbați pentru anii 2010 – 2015;
    4. Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (2005-2015), la capitolul Extinderea participării femeilor în viaţa socială prin:
    - eliminarea stereotipurilor de gen cu privire la locul şi rolul femeii în societate şi în familie;
    - fortificarea mecanismelor de asigurare a parităţii de gen la toate nivelurile de luare a deciziilor;
    - crearea cadrului instituţional de prevenire şi combatere a violenţei în bază de gen.

    Aceste sarcini, necesare pentru a avansa cu paşi siguri spre o democraţie palpabilă, nu doar declarativă, POT fi realizate prin :
    - majorarea cotei mandatelor deţinute de femei în Parlament;
    - implicarea femeilor în ocuparea funcţiilor de lideri şi înalţi funcţionari din administraţia publică, organizaţii economice şi sociale;

    precum și prin documentele internaţionale la care Moldova este parte – Convenţia cu privire la eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei (CEDAW), adoptată în 1994.

    Pentru că  Partidul Liberal este partid aflat la guvernare, suntem obligaţi să respectăm şi să indeplinim aceste obligaţiuni asumate la nivel de stat.

    Vă mulţumesc.

    17 noiembrie 2012

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com