• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Iniţiativa deputaţilor PL: În magazine să fie comercializate produse agricole autohtone în proporţie de cel puţin 50%

    Iniţiativa deputaţilor PL: În magazine să fie comercializate produse agricole autohtone în proporţie de cel puţin 50%

    18.07.2012  

    Magazinele din ţară ar putea fi obligate să vândă produse agricole autohtone în proporţie de cel puţin 50 la sută. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost propusă de către deputaţii liberali, care spun că Moldova este dependentă de importuri. Reprezentaţii magazinelor salută ideea, însă recomandă îmbunătăţirea calităţii produselor.

    Liberalii vor să-i oblige pe patronii magazinelor să încheie, în prealabil, contracte cu producătorii autohtoni de fructe şi legume. Şi asta pentru a se asigura că vor avea tot anul rafturile pline. În caz contrar, liberalii propun amenzi de până la zece mii de lei.

    "Este binevenită o astfel de iniţiativă! Pentru că noi, în supermaket, avem produse de import, cartofi, mere, în timp ce toate legumele produse de ţăranul nostru sunt aruncate pentru că nu unde să le vândă. În acelaşi timp, noi importăm totul de peste hotare", a declarat deputatul PL Gheorghe Brega.

    Reprezentanţii supermaketurilor spun că pot să respecte aceste cerinţe doar pe timp de vară.

    "Salutăm ideea de a avea cât mai multă producţie autohtonă. Cu părere de rău, însă, calitatea produselor autohtone, cât priveşte sortarea şi calibrarea, nu e satisfăcătoare! Din acest motiv  preferăm să punem pe rafturi producţie importată", susţine directorul unei reţele de supermaketuri Veaceslav Pulber.

    Cumpărătorii au opinii diferite.

    "Bineînţeles că ar fi bine ca marfa să fie din Moldova, nu din Europa".

    "Dacă iei o roşie care se aseamănă cu o minge de tenis, atunci nu e salutabil să o cumperi. Nu avem de unde să ştim dacă au fost adăugate îngrăşăminte sau nitraţi. Ce este expus, aceea mâncăm", menţionează cumpărătorii.

    "Desigur aş prefera fructe de ale noastre! Fiindcă ale noastre sunt mai sănătoase, nu au multe chimicale. Fermierii noştri încă nu ştiu să ambaleze frumos, ca să-i atragă pe cumpărători", precizează oamenii.

    Iniţiativa liberalilor va fi examinată de Parlament la toamnă.

    www.publika.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com