• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Zi istorică sau ba? Proiectul liberalilor de condamnare a regimului totalitar comunist dezbătut în Parlament

    Zi istorică sau ba? Proiectul liberalilor de condamnare a regimului totalitar comunist dezbătut în Parlament

    12.07.2012  

    Ultimă oră! Proiectul de hotărâre privind aprecierea istorică și politico-juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova va fi examinat în ședința de astăzi, 12 iulie, a Parlamentului. Liberalul Mihai Ghimpu a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului, propunere care a fost susținută de toate cele trei fracțiuni ale Alianței pentru Integrare Europeană.

    Totodată, s-a propus și acceptat examinarea propunerilor de modificare a legii cu privire la partide privind interzizerea atributelor și doctrinei partidelor dictatoriale. Împotriva acestor proiecte s-au expus fracțiunea PCRM, dar și deputații neafiliați din grupul Dodon și Mișin.

    „Eu așa fugitiv am citit aceste două proiecte, problema este că au fost pregătite în pripă. Eu reamintesc celor care au memorie scurtă, că în 1991, a fost dată calificarea istorică a acelor evenimente. Nu trebuie să vă conduceți de emoție, raționalitatea și argumentele istorice trebuie să prevaleze”, a spus liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

    „Abia au fost înregistrate două zile în urmă. Nici nu avem raportul comisiilor. Eu rog să nu aplicați standarde duble și să nu permiteți examinarea acestora fără avizele necesare. Proiectele nu au fost discutate de societatea civilă, nu au fost supuse dezbaterilor publice, de aceea consecințele ar putea fi unele nedorite”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu. În replică, președintele Comisiei juridice, Victor Popa, a precizat că proiectul are toate avizele necesare încă din 2010, când au fost înregistrate pentru prima dată.

    Liberalii nu s-au lăsat intimidați. „Mie îmi pare rău, credeam că fracțiunea PCRM va susține acest poiect pentru că ei mereu spuneau că nu au nimic în comun cu crimele comunismului. Noi nu comandăm oamenii care făceau parte din Partidul Comuniștilor, noi condamnăm crimele acestui regim totalitar, foametea organizată și deportările. Dvs nu sunteți comuniști, dvs sunteți comuniști capitaliști”, a enunțat Mihai Ghimpu.

    La rândul său, fostul comunist Vadim Mișin a spus: „Acet proiect trebuia să fie examinat în Comisia pentru drepturile omului și nu în acea juridică. De aceea eu insist ca proiectul să nu fie examinat astăzi”, a spus sursa.

    Comuniștii s-au întrebat dacă liberalii vor avea susținerea colegilor din PD și PLDM. „Pentru a nu lăsa loc de careva îndolieli, noi, fracțiunea PLDM am examinat propunerile înaintate. Se face referință la crimele comunismului din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Noi suntem pentru condamnarea tuturor crimelor comise de regimurile totalitare, de aceea vom susține aceste proiecte”, au declarat liberal-democrații.

    În final majoritatea democratică a inclus pe ordinea de zi de astăzi cele două proiecte. Menționăm că astăzi are loc ultima ședință a Parlamentului din actuala sesiune de primăvară-vară.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com