• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  (interviu) Primarul oraşului Străşeni Valentina Casian: "Administraţia publică locală rămâne cu mâinile legate"

    (interviu) Primarul oraşului Străşeni Valentina Casian: "Administraţia publică locală rămâne cu mâinile legate"

    03.07.2012  

    Europa Liberă: Şi cu Valentina Casian, primar de Strășeni, Europa Liberă a discutat despre cum e să guvernezi în teritoriu, despre problemele principale pe care le întâmpină autoritățile locale.

    ​​Valentina Casian: „Administraţia publică locală rămâne cu mâinile legate. Cea mai importantă problemă este la aprobarea bugetului. Doar legea spune că elaborează bugetul cei de la nivelul întâi, dar din păcate la Străşeni noi avem o normă de defalcare stabilită la impozitul pe venit din salariu şi la activitate de întreprinzător de 70 la sută. Şi atunci cei care rămânem fără de finanţe, ce facem noi? Cum dezvoltăm infrastructura?”

    Europa Liberă: Cum o dezvoltaţi, neavând bani?

    Valentina Casian: „Punem în mişcare creierul, trebuie să demonstrăm că putem face ceva.”

    Europa Liberă: Aţi promis localnicilor drumuri bune, apă de calitate, infrastructură, dar toate au nevoie de bani.

    Valentina Casian: „Avem deja câteva proiecte implementate şi acum este în proces de derulare un proiect cu o valoare estimativă de trei milioane o sută de mii de lei din Fondul de investiţii sociale din Moldova pentru aprovizionarea localităţii cu apă potabilă, este una din cele mai mari probleme din localitate. Dar trebuie să ne gândim şi la canalizare, acum se efectuează lucrări de reparaţie la staţia de pompare a apelor reziduale cu resurse financiare din Fondul ecologic naţional, dar avem intenţia să construim şi o staţie de epurare. Mai avem un şir de proiecte ce ţin de amenajarea localităţii, a spaţiilor verzi şi salubrizare, fiindcă nu avem în localitate o salubrizare eficientă, nu avem o gunoişte. Deja lucrăm pentru a atrage surse pentru a procura o autospecială, tomberoane, de a construi o altă gunoişte.”

    Europa Liberă: Deseori primarul, sau primăria mai degrabă este comparată cu un jandarm, care trebuie să stea cu sabia deasupra fiecărui întreprinzător, care mai există ca reprezentant al mediului de afaceri în teritoriu, ca să adune impozite. Impozitele astea nu rămân primăriei, pentru că ele sunt centralizate şi merg la Chişinău, la Ministerul Finanţelor. Ca apoi să vină în raionul Străşeni şi numai de acolo preşedintele, consiliul raional să vă repartizeze suma care vă trebuie să achitaţi fie salariile bugetarilor. Nu ştiu dacă vă mai rămân bani şi pentru altele.

    ​​Valentina Casian: „Nu ne mai rămân, că nici nu avem bani. Din bugetul care este aprobat pentru 2012, practic 90 la sută sunt direcţionaţi învăţământului. Şi atunci ce ne rămâne nouă pentru dezvoltarea infrastructurii? Nu ne rămâne nimic. Şi noi trebuie să ne ducem să stăm cu mâna întinsă la fiecare şedinţă a consiliului pentru a solicita acele resurse financiare de care trebuie să beneficiem noi din start căci cetăţeanul ne întreabă: noi plătim impozite, ce lucru se face în localitatea asta pe banii pe care îi plătim noi.”

    Europa Liberă: Şi ce răspuns aveţi la această întrebare?

    Valentina Casian: „Şi atunci noi trebuie să demonstrăm prin fapte că suntem capabil de a aduce aceste finanţe măcar cât de cât, măcar 10 la sută din ceea ce nu a venit din start în bugetul local. Şi mai mult ca atât – nu mă axez doar pe acele resurse financiare pe care le avem noi în bugetul local, dar în comun cu funcţionarii primăriei toţi sunt implicaţi în acest proces de atragere a investiţiilor din fondurile europene.”

    Europa Liberă: Cât de mult vă avantajează şi dacă vă şi dezavantajează culoarea politică?

    Valentina Casian: „Am fost candidat la funcţia de primar din partea Partidului Liberal, dar din moment ce ai venit în funcţia de primar tu trebuie să lucrezi pentru comunitate, pentru cetăţenii care te-au ales. Dar, din păcate, noi întâlnim aceste probleme chiar şi atunci când sunt repartizate resursele financiare la nivel local, fie că sunt repartizate de la Centru, fie că de la nivelul doi. De fiecare se vorbeşte că uite azi liberalii au obţinut de la consiliu atâta sau liberal-democraţii au obţinut atâta. Din păcate, avem aceste probleme.”

    Europa Liberă: Cine conştientizează astăzi cel mai bine că o guvernare locală este de o importanţă naţională?

    ​​Valentina Casian: „Primarii, cei care administrează la nivelul întâi. Este foarte important să conştientizeze şi cei de la nivel central că totuşi administrarea se face la nivel local şi noi suntem cei care ţinem legătura directă cu cetăţenii, cei care aleg, indiferent că aleg primar, că aleg la nivel central. Dar un lucru pe care aş vrea să-l menţionez: este foarte important să mai fie adoptată o lege, eu mă refer la votul nominal. Atunci când consilierii sunt aleşi nemijlocit de cetăţeni nu nimereşte orişicare în acest consiliu, care adoptă un proiect de decizie pentru întreaga comunitate. Exact aşa şi la nivel central, fiindcă atunci când va fi această alegere uninominală, noi vom avea cu totul alte rezultate şi vom merge cu paşi mai rapizi spre acele obiective, pe care noi trebuie să le atingem.”

    Europa Liberă: Pe cât de justificată rămâne a fi această verigă – raionul? E nevoie de această structură? Pentru că sunt foarte multe voci, care spun că pe timpul când erau judeţe, lucrurile erau mult mai bine puse la punct.

    Valentina Casian: „Ţinând cont de faptul că accentul se pune foarte mult pe culoarea politică şi este foarte dificil să administrezi la nivel local şi este foarte dificil când de la nivel central la nivel local orice întrebare vine doar pe trepte, eu consider că noi putem să ne descurcăm şi fără intermediari, fără raioane. Ei sunt o sursă, care absorb din finanţele care ar putea fi direcţionate la nivel local pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru alte activităţi. E o structură birocratică sută la sută.”

    Europa Liberă: Sincer, credeţi în descentralizare?

    Valentina Casian: „Totul depinde de noi, totul e în mâinile noastre. Dacă e să fim reali, cred că după situaţia care este la noi în localitate şi în Republica Moldova, eu nu o văd mai devreme de cinci-zece ani.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com