• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiecte comune de mediu discutate de Gheorghe Şalaru cu participanţii la Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă

    Proiecte comune de mediu discutate de Gheorghe Şalaru cu participanţii la Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă

    03.07.2012  

    În cadrul Conferinței ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20), desfășurate la Rio de Janeiro în perioada 20-22 iunie, 2012, dl Gheorghe Șalaru, ministru al mediului, a avut mai multe întâlniri bilaterale.

    În cadrul întrevederii cu dl Sven Alkalaj, Secretarul Executiv al Comisiei Economice pentru Europa din cadrul ONU, dl ministru a informat despre realizările curente ale Republicii Moldova în ceea ce privește implementarea prevederilor Convenției Aarhus: aprobarea prin Hotărîre de Guvern a Planului de acțiuni pentru implementarea Convenției și organizarea, în viitorul apropiat,  în comun cu OSCE, a 2 Centre Aarhus, iar cu suportul FEN a altor 3 Centre Aarhus pe teritoriul țării. Dl Alkalaj a menționat ca eforturile depuse de Ministerul Mediului s-au  încununat cu succes, în special prin aprobarea Protocolului PRTR. De asemenea, Dl Gh.Șalaru a relatat și despre succesele înregistrate de Republica Moldova în domeniul implementării Protocolului Apă și Sănătate, inclusiv adoptarea noii Legi a Apelor și lucrul asupra elaborării legislației secundare.

    Dl Alkalaj a apreciat înalt eforturile Ministerului Mediului în vederea soluționării problemelor existente în domeniul protecției mediului, în special luând în calcul faptul că în prezent există și alte probleme care sunt considerate prioritare, iar mediului nu i se acordă atenția cuvenită. Dumnealui a menționat că UNECE este gata să ofere oricând suport Republicii Moldova și că în viitor planifică o vizită de lucru în țara noastră.

    În cadrul întrevederii cu dna Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Pădurilor din România, au fost puse în discuție aspecte ce țin de organizarea la Chișinău a următoarei reuniuni a Comisiei mixte moldo-române create în baza Memorandumului de înţelegere între Ministerul Mediului al Republicii Moldova şi Ministerul Mediului şi Pădurilor din România privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului, semnat la Bucureşti la 27 aprilie 2010, și semnarea în cadrul acestei Reuniuni a celui de-al treilea Protocol adițional între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României la Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București, la 27 aprilie 2010. Pe parcursul discuțiilor s-a subliniat necesitatea elaborării unei scheme de accesare a resurselor financiare alocate și a unui mecanism eficient de gestionare a acestora.

    Totodată, în cadrul discuțiilor s-a menționat necesitatea creării unui Grup de Lucru care ar contribui la preluarea de către Republica Moldova a prevederilor Aquis-ului Comunitar și transpunerea acestora în țara noastră.

    Un subiect aparte l-a constituit posibilitatea inițierii unui proiect de mediu în comun cu Centrul Regional de Mediu, precum și cooperarea cu alte ONG-uri de mediu din Republica Moldova.

    De asemenea a fost discutată posibilitatea organizării unui schimb de experiență dintre specialiștii ministerelor celor două țări.

    La finalul întrevederii cei doi miniștri și-au exprimat satisfacția privind cooperarea dintre țările noastre și au menționat că speră și în viitor la o cooperare la fel de fructuoasă și reciproc avantajoasă.

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com