• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Victimele ocupaţiei sovietice, comemorate şi la Ungheni

    Victimele ocupaţiei sovietice, comemorate şi la Ungheni

    29.06.2012  

    Ieri, 28 iunie, Filiala Ungheni a Partidului Liberal din Moldova a organizat o acţiune de comemorare, ca rezultat al ocupaţiei sovietice la această dată a anului 1940. Liberalii din Ungheni au ţinut discursuri despre acest eveniment istoric, după care au depus flori la Troiţa Martorilor Neamului.

    Data de 28 iunie 1940 este ziua în care Basarabia a fost ocupată de armata sovietică. Cel puţin de această părere sunt reprezentanții Filialei Ungheni a Partidului Liberal din Moldova. Cu această ocazie ei au organizat pe Piața Independenții din oraș o acțiune de comemorare. Timp de o oră, liberalii din Ungheni au ținut mai multe discursuri despre acest eveniment istoric, după care au depus flori la Troița Martirilor Neamului.

    Anatol Arhire, Președinte PL al Filialei Ungheni a menţionat, cu această ocazie: "Cunoaștem cu toții cei care ținem la adevăr - la 28 iunie 1940 pe teritoriul Basarabiei nepoftiți călare pe tancuri au venit rușii și ne-au ocupat. Or acest eveniment din 1940 până în 1990 a fost denaturat, ascuns și adus pe băncile școlilor instituțiilor, altor instituții care reprezentau statul că am fost eliberați. Ceea ce este absolut trunchiat și neadevărat. Am ieșit astăzi cu colegi ide partid pentru a comemora această ocupație, pentru a comemora acele consecințe, nedorite, grave și foarte grave pe alocuri".

    Despre faptul că data 28 iunie 1940 a fost o zi de ocupație și nu de eliberare susțin și istoricii din localitate. Vasile Iucal, istoric din Ungheni, a precizat: "Au spus că am trăit o eliberare, dar, de fapt, toate documentele de arhivă care existau, documentele militare, vorbeau despre faptul că este vorba despre o ocupație. În limba rusă se spunea, în mod expres, zaniati to selo, zaniati tot raion, zaniati to zdanie. Ceea ce vorbește în mod elocvent despre ocupație".


    Potrivit reprezentanților Partidului Liberal din Moldova astfel de acțiuni de comemorare au loc în mai multe localități ale țării.

    Un reportaj video la acest subiect puteţi viziona accesând următorul link http://canalregional.md/libview.php?l=ro&idc=392&id=11312&parent=0

    www.canalregional.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com