• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuţa: Republica Moldova este certificată să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional

    Vitalie Marinuţa: Republica Moldova este certificată să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional

    29.06.2012  

    Republica Moldova este certificată să participe în operaţiuni de menţinere a păcii cu mandat internaţional. Decizia a fost luată ieri de grupul de experţi internaţionali, care în săptămâna curentă au evaluat subunităţile Armatei Naţionale conform Conceptului Capabilităţilor Operaţionale (CCO).

    Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, prin aderarea, în 2007, la Conceptul Capabilităţilor Operaţionale, Republica Moldova a confirmat o dată în plus că este interesată să treacă de la statutul de consumator de securitate regională şi internaţională la cel de furnizor de securitate, fiind capabilă să acţioneze în teatrele de operaţii, alături de partenerii săi. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa în cadrul ceremoniei de închidere a exerciţiul „Scutul Păcii 2012”, desfăşurat în perioada 25-28 iunie la centrul de instruire Bulboaca.

    „În 2007, când am demarat acest proces, obiectivul nostru a fost foarte clar — să ridicăm nivelul de interoperabilitate cu forţele ţărilor partenere, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova. Astăzi, la distanţă de cinci ani de antrenament intens şi riguros, putem afirma cu certitudine că efortul şi timpul investit au dat un rezultat pe măsură. Astfel, experienţa acumulată în această perioadă ne va permite elaborarea şi implementarea programelor de instruire şi evaluare pentru toate unităţile, cea ce reprezintă un pas considerabil în reformarea Armatei Naţionale”, a menţionat ministrul Marinuţa.

    Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, s-a arătat mulţumit de prestaţia militarilor moldoveni. „Consider că mijloacele financiare investite de către Statele Unite în organizarea exerciţiului CCO au meritat efortul. Am ajuns la concluzia că trupele moldoveneşti sunt bine pregătite în conformitate cu standardele internaţionale, astfel încât contribuţia acestora la menţinerea păcii în lume să fie eficientă. Datorită rezultatelor pe care le-au arătat în cadrul exerciţiului, pot afirma că militarii Armatei Naţionale sunt gata să participe în misiunile internaţionale”, a specificat Moser.

    În acest an, în cadrul etapei finale au fost evaluaţi 98 de militari din compania de infanterie a Batalionului 22 de Menţinere a Păcii şi grupa de genişti din componenţa Batalionului Geniu „Codru”. Abilităţile profesionale ale militarilor moldoveni au fost testate de 10 evaluatori naţionali, monitorizaţi de către trei ofiţeri din Italia şi Portugalia la planificarea operaţiilor, procesul de executare a misiunilor, asigurarea logistică, comandă şi control şi administrarea personalului.

    Scenariul exerciţiului a cuprins 45 de evenimente şi incidente specifice teatrelor de operaţii internaţionale. Cele mai importante au fost operaţiunile de convoi şi patrulare, deplasarea tactică, inspecţia de câmp, controlul mulţimii, asigurarea măsurilor de protecţie şi acordarea asistenţei medicale.

    Armata Naţională a aderat la CCO în 2007. Conceptului Capabilităţilor Operaţionale este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, exprimat prin implementarea standardelor occidentale în instruirea şi evaluarea subunităţilor declarate şi oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii.

    Procesul de evaluare operaţională a Armatei Naţionale conform CCO a început în anul 2007 şi este structurat în două niveluri. Fiecare nivel include etapa de evaluare internă şi internaţională.

    Primul nivel, etapa internă, a avut loc în vara anului 2008. În 2009, pacificatorii moldoveni au trecut primul nivel de evaluare prin testarea internaţională.

    În anul 2011, s-a desfăşurat evaluarea internă pentru cel de-al doilea nivel, iar anul curent, militarii noştri au fost testaţi de către experţi străini.

    www.army.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com