• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Gheorghe Şalaru a prezentat un raport privind mediul şi dezvoltarea din Republica Moldova la Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă

    Gheorghe Şalaru a prezentat un raport privind mediul şi dezvoltarea din Republica Moldova la Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă

    21.06.2012  

    Marți, 19 iunie 2012, ministrul mediului Gheorghe Șalaru a participat cu un discurs la Masa rotundă ”Alegem viitorul nostru” (Choosing our future) consacrată Principiului 10 al Declaraţiei de la Rio privind mediul şi dezvoltarea, desfășurată în cadrul Conferinței ONU privind Dezvoltarea Durabilă „Rio+20”.

    Evenimentul a fost condus de dl Sven Alakalaj, Secretar Executiv CEE a ONU și organizat de către Institutul Mondial al Resurselor, CEE a ONU, UNEP ş.a.

    În luarea sa de cuvânt ministrul Gheorghe Șalaru a menționat că Republica Moldova a demonstrat angajamentul său pe termen lung faţă de Convenţia Aarhus privind accesul la informație, justiție și participarea publicului la luarea deciziilor de mediu, țara noastră fiind printre primele state care au ratificat Convenţia în 1999 şi gazdă a primei și celei de a patra reuniuni a țărilor semnatare.

    Punerea în aplicare a Principiului 10 al Declarației de la Rio şi a Convenţiei Aarhus s-au dovedit a fi o situaţie de câștig pentru toate părţile interesate. Pentru autorităţile publice, implementarea acestor documente a condus la legitimitatea deplină a deciziilor luate şi la un sprijin mai eficient pentru populație. Pentru societatea civilă, punerea lor în aplicare a jucat un rol important în asigurarea respectării intereselor acesteia şi în realizarea justiţiei. Pentru sectorul privat şi pentru investitori este o modalitate de a demonstra responsabilitatea socială a întreprinderilor şi de a preveni litigii costisitoare în viitor.

    În discursul său dl  Gh. Șalaru a menționat că instituirea cadrului pentru punerea în aplicare a Convenţiei Aarhus contribuie la îmbunătăţirea coordonării, eficienţei şi sinergiilor cu alte instrumente multilaterale de mediu și a accentuat importanţa promovării acestor principii în cadrul forumurilor internaţionale.

    În final, ministrul mediului a subliniat importanța unei strânse colaborări internaționale în acest domeniu, care va aduce beneficii evidente întregii societăți. Astfel se va contribui la protecția mediului, dezvoltarea durabilă, creşterea implicării publicului, disponibilitatea informaţiei şi consolidarea instrumentelor de justiţie. Republica Moldova este disponibilă de a-și împărtăşi experienţele şi de a discuta despre perspectivele de  promovare a implementării acestui principiu în practică.

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com