• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ion Cebanu: Reţeaua centrelor de tineret îşi reia activitatea

    Ion Cebanu: Reţeaua centrelor de tineret îşi reia activitatea

    20.06.2012  

    După o pauză de mai mulţi ani, centrele de resurse pentru tineret, s-au întrunit recent în municipiul Chişinău, în cadrul unei şedinţe de lucru, cu scopul de a reactualiza activitatea acesteia pe interior şi de a îmbunătăţi procesul de comunicare şi cooperare cu Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

    Şedinţa respectivă a reţelei centrelor s-a realizat la iniţiativa Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA, în cadrul Proiectului ”Consolidarea capacităţilor centrelor de resurse pentru tineret în promovarea participării tinerilor”, unde au participat 10 centre regionale din Moldova.

    Iniţiativa a fost susţinută plenar de către, Ion Cebanu, Ministrul Tineretului şi Sportului, care a reiterat în cadrul şedinţei, despre deschiderea şi atenţia sporită a Ministerului Tineretului şi Sportului faţă de centrele de resurse pentru tineri, în vederea consolidării acestor structuri, cu perspectiva de a elabora şi aplica mecanisme de cooperarea cât mai eficiente, la realizarea politicilor de tineret la nivel regional şi local.

    În cadrul şedinţei, centrele şi-au prezentat rezultatele obţinute pe ultimul trimestru, au discutat deschis despre problemele cu care se confruntă şi şi-au prezentat propunerile faţă de colegi, în vederea cooperării dintre centre, inclusiv cooperarea cu Ministerul Tineretului şi Sportului.

    Toate centrele prezente la şedinţă, fiind beneficiare de suportul din partea bugetului de stat, au menţionat despre confruntările cu unele obstacole în administrarea acestuia. S-a accentuat despre procesul excesiv de birocratic în utilizarea resurselor financiare, accesul în unele cazuri, la informaţia despre sumele alocate şi distribuţia acestora pe categorii de cheltuieli, etc. Majoritatea centrelor au menţionat despre situaţia în care, specialiştii sau managerii acestora, nu sunt implicaţi în elaborarea proiectelor de buget. Astfel, bugetele acestora sunt în majoritatea cazurilor aprobate, fără a lua în calcul necesitatea reală a lor, şi fără a consulta direct centrele despre activităţile şi serviciile prestate tinerilor.

    În cadrul discuţiilor s-a atins şi problema legată de nivelul de remunerare a specialiştilor din cadrul centrelor, care fiind unul foarte mic, provoacă o fluctuaţie mare de cadre. În unele centre în ultimii doi ani, mai mult de 27 de persoane s-au concediat, cauza de bază fiind salariul foarte mic şi nemotivat în dezvoltarea carierei ca specialist în domeniul tineret. Salariu specialiştilor din cadrul centrelor de tineret este în media de 700 – 1400 lei lunar, ce este foarte mic în comparaţie cu remunerarea din domeniul real al economiei. De menţionat, că în cadrul centrelor de tineret, conform standardelor de calitate, promovate de UNICEF, sunt necesari profesionişti cu studii medii şi superioare, din domeniul educaţie, social, drept, care în afară de studiile de bază, au nevoie şi de o pregătire performantă în domeniul lucrului cu tinerii, care nu poate fi obţinută de pe băncile universitate, astfel de pregătiri sunt oferite la moment doar de sectorul neguvernamental.

    Subiectul tematic din cadrul şedinţei a fost legat de situaţia consiliilor locale ale tinerilor din Moldova. Mai multe centre sau referit la experienţa deja căpătată şi problemele care au apărut în promovarea acestor forme de participare a tinerilor. Centrele de tineret din Soroca, Ungheni, Făleşti şi Criuleni, care au o experienţă mai vastă în acest domeniu, au punctat recomandări pentru eficientizarea suportului oferit de către centre consiliilor locale ale tinerilor. Una din ideile abordate din cadrul şedinţei a fost îndreptată în vederea elaborării programelor de activitate din cadrul centrelor la capitolul ”participarea tinerilor”, elaborând pentru fiecare centru în parte, regulamente de funcţionare a consiliilor locale ale tinerilor.

    Participanţii şedinţei au planificat activitatea ulterioară în cadrul acestui proiect, unde se vor realiza treninguri pentru specialiştii din cadrul centrelor de tineret şi pentru tinerii din cadrul consiliilor locale de tineret, o şcoală de vară pentru tinerii consilieri şi o vizită pentru schimb de experienţă pentru centre.

    La finalul şedinţei, Ion Donea, Șeful Direcţie Programe Tineret, a intervenit cu propuneri de cooperarea reţelei centrelor de resurse pentru tineret cu Ministerul Tineretului şi Sportului., astfel s-a accentuat necesitatea reluarea activităţii acesteia, oficializarea prin aprobarea unui regulament intern de funcţionare, elaborarea unui plan de acţiuni şi desigur desemnarea delegaţilor pentru relaţionarea cu potenţialii parteneri.

    De menţionat faptul, că primele centre de resurse pentru tineret, au fost constituite în Moldova în anul 2004, fiind susţinute în procesul de creare de către fostul Minister al Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Reprezentanţa UNICEF din Moldova, Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, Banca Mondială prin Proiectul PASET, autorităţi publice locale şi nu în ultimul rând, organizaţiile neguvernamentale de tineret. Reţeaua centrelor de resurse pentru tineret a fost constituită în perioada anului 2005, iniţiator fiind Centrul Naţional de Resurse pentru Tineret.

    La moment reţeaua v-a suporta o reformatare a modalităţii de funcţionare, pentru a asigura o eficienţă la nivel de comunicare şi cooperare cu structurile de tineret guvernamentale şi neguvernamentale.

    Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova susţine financiar Proiectul ”Consolidarea capacităţilor centrelor de resurse pentru tineret în promovarea participării tinerilor”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret ”DACIA”, în cadrul Planului de acţiuni în domeniul tineretului pentru anul 2012.

    www.mts.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com