• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  (interviu) Primarul or. Străşeni Valentina Casian despre problemele oraşului, realizări şi funcţionarii primăriei la un an de mandat

    (interviu) Primarul or. Străşeni Valentina Casian despre problemele oraşului, realizări şi funcţionarii primăriei la un an de mandat

    19.06.2012  

    La circa un an de activitate în funcţia de edil al oraşului, într-un interviu acordat sit-ului Străşeni UNIMEDIA, Valentina Casian ne vorbeşte despre problemele cu carea se confrunta oraşul până la venirea ei în funcţie şi cu care se confruntă la moment, despre realizările sale la un an de activitate şi despre funcţionarii Primăriei Străşeni.

    Doamnă Valentina, după circa un an de activitatea în funcţia de primar al oraşului Străşeni, care sunt realizările, impresiile dvs. în raport cu aşteptările de un an în urmă ?

    Sigur că, atunci când am decis să candidez la funcţia de primar au fost trasate anumite obiective, care, sper eu, pe parcursul a 4 ani vor fi realizate. Evident, am ştiut că acest lucru nu este unul simplu. Atunci când ne înaintăm candidatura, ne dăm seama că este o reponsabilitate destul de mare în a administra o localitate.

    În primul rând m-am axat pe dezvoltarea infrastructurii, care este cea mai mare problemă a localităţii noastre, de asemenea pe problema de mediu şi cea de aprovizionare cu apă a localităţii. Mă refer la sistemul de canalizare şi construcţia staţiei de epurare, la reparaţia străzilor, iluminatul stradal, precum şi amenajarea oraşului. Deja avem un proiect de atragerea a surselor financiare pentru conservarea gunoiştii existente şi construcţia unei staţii de transfer pentru stocarea şi compostarea deşeurilor precum şi procurarea tomberoanelor şi pubelelor.

    S-au întreprins paşi concreţi şi în domeniul aprovizionării localităţii cu apă, a fost adoptată decizia la Fondul de Investiţii Sociale din Moldova de a finanţa proiectul de construcţie a porţiunii de apeduct din localitatea Străşeni. Avem elaborate şi verificate proeicte pentru străzile Varlaam, Ion Soltâz a podului de pe strada Mihai Frunze.

    După rezilierea contractului cu compania „AVE Ungheni”, toate serviciile de salubrizare sunt oferite de către Gospodăria Comunală ?

    Da. Pe data de 2 martie, au fost ridicate tomberoanele din oraşul Străşeni fără ca noi să fi fost preîntâmpinaţi. Dumnealor au declarat că au recurs la această metodă pentru a sensibiliza cetăţenii deoarece doar 40 % din cetăţeni achită pentru serviciile de salubrizare şi oamenii refuză să încheie aceste contracte de prestare a serviciilor. Evident că este o măsură ilegală, pentru că contractul prevedea înştiinţarea consiliului, primăriei în asemenea situaţii. Din diferite localităţi se transportau deşeurile la noi în oraş – aerul şi apele au fost poluate. Mai mult ca atât în acel caiet de sarcini au fost specificate un şir de lucrări pe care compania nu le-a efectuat.

    Pentru a atrage careva investiţii la noi în localitate evident că nu era posibil să facem acest lucru atât timp cât aceste servicii sunt prestate de compania AVE. La moment serviciile respective sunt prestate de către  Gospodăria Comunală. Da, noi întâlnim careva probeleme din cauza dotării cu persoanl şi tehnică a întreprinderii respective. Chiar la şedinţa precedentă au fost alocaţi bani pentru procurarea a 20 de tomberoane noi. La compartimentul respectiv urmează să lucrăm şi cu cetăţenii pentru că ei trebuie să conştientizeze că nimeni nu le va veni din exterior să le facă ordine în ogradă.

    Referitor la funcţionarii din cadrul primăriei, sunteţi mulţumită de activitatea lor ? Cum se descurcă cu îndeletnicirile zilnice?

    La compartimentul respectiv avem unele rezerve. Trebuie să recunoaştem că nu s-a făcut tot posibilu pentru ca toate întrebările să se soluţioneze. Noi nu suntem perfecţi, şi evident, când vine o nouă persoană la conducere avem nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a ne adapta, pentru a ne înţelege unul pe celălalt. Evident că cerinţele mele faţă de cele ale ex-primarului sunt complet altele, acest lucru îl poate conştientiza oricine din funcţionarii primăriei. Dar, eu fac tot posibilul ca funcţionarii primăriei să se perfecţioneze. Mă refer la acele seminare care sunt organizate în afara şi în cadrul primăriei la scrierea de proiecte, la studierea calculatorului şi multe altele. Dar şi ei trebui să fie cei care tind să se perfecţioneze în continuare, iar atunci când mai sunt şi unele probleme trebuie să le soluţionăm în comun.

    www.straseni.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com