• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat lucrările Consiliului pentru coordonarea Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat lucrările Consiliului pentru coordonarea Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic

    25.05.2012  

    Mihai Moldovanu, viceprim-ministru a prezidat lucrările Consiliului pentru coordonarea Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic. La 24 mai 2012 a avut loc prima şedinţă a Consiliului pentru coordonarea Programului naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic, odată cu intrarea în vigoare a HG nr. 171 din 19 martie 2012 „Cu privire la aprobarea unor măsuri de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic până în anul 2017”.

    Preşedintele Consiliului, viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a că activitatea Comisiei şi implicit aportul fiecărei instituţii responsabile va contribui la reducerea, până la sfârşitul anului 2017, a anemiei fierodeficitare:

       - cu cel puțin 30% la femeile gravide și la copii cu vârsta de până la cinci ani,
       - cu 20% a ratei malformațiilor sistemului nervos central la nou-născuți
       - și cu 20% la celelalte categorii de populație.

    Elaborarea Programului a fost condiționată de factori precum înregistrarea unei prevalențe înalte a anemiilor la populația din Moldova, peste 70% dintre care sunt cauzate de deficiența de fier; prezența malformațiilor congenitale în structura deceselor infantile etc.

    Datele statistice indică că pierderile economice condiţionate de deficienţa de fier reprezintă circa 62,4 lei pe cap de locuitor anual, echivalenţi cu 0,61% din PIB.

    Dl Moldovanu a ţinut să sublinieze: „Aş vrea să menţionez că problema exista şi anterior, dar graţie reglementărilor obligatorii cu care a venit Guvernul – Vom contribui la dezvoltarea durabilă a societăţii!”

    La şedinţă s-a discutat despre primele acţiuni realizate în cadrul Programului Naţional. Printre acestea esenţială este testarea în acest an a procesului de îmbogățire a făinii de grâu cu fier și acid folic (la trei întreprinderi de profil) cu suportul UNICEF.

    http://mihaimoldovanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com