• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere cu noul şef al Misiunii OSCE în Moldova

    Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a avut o întrevedere cu noul şef al Misiunii OSCE în Moldova

    25.05.2012  

    OSCE optează pentru evacuarea muniţiilor militare ruse din regiunea transnistreană care prezintă un pericol sporit pentru populaţie. Declaraţia respectivă a fost făcută de noul şef al OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, în cadrul întrevederii cu ministrul Apărării Vitalie Marinuţa, desfăşurată joi, 24 mai, la sediul Ministerului Apărării.

    Vizita de lucru a noului şef al Misiunii OSCE în Moldova, a avut loc cu ocazia preluării mandatului în Republica Moldova de către Ambasadoarea Jennifer Brush. În acest context, ministrul Apărării a felicitat-o pe Jennifer Brush cu ocazia numirii în funcţie şi i-a urat succes în exercitarea mandatului său. Vitalie Marinuţa a opinat că relaţiile de colaborare cu Misiunea OSCE se dezvoltă gradual, iar proiectele derulate de Ministerul Apărării şi Misiunea OSCE reflectă caracterul pragmatic al colaborării bilaterale.

    La rândul său, ambasadoarea Jennifer Brush a spus că este bucuroasă să înceapă activitatea în Moldova şi va depune eforturi pentru soluţionarea diferendului transnistrean. De asemenea, Jennifer Brush a accentuat că reintegrarea Republicii Moldova rămâne prioritară pe agenda OSCE, iar instituţia pe care o conduce va continua discuţiile pentru evacuarea muniţiei militare ruse din regiunea de est a ţării.

    „Pe durata mandatului meu voi contribui la toate eforturile constructive pentru a aduce democraţia, prosperitatea şi stabilitatea în regiune”, a menţionat Brush. „Scopul nostru este să înregistrăm progrese, astfel încât oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului să aibă condiţii mai bune pentru ei şi familiile lor”.

    Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a opinat în cadrul întâlnirii că ar fi oportun ca forţele militare tripartite în regiunea transnistreană să fie înlocuite cu o misiune civilă. De asemenea, Vitalie Marinuţa a subliniat necesitatea retragerii armamentului şi muniţiilor din depozitul de la Colbasna de către Federaţia Rusă în conformitate cu deciziile asumate la nivel internaţional. În această ordine de idei, ministrul Marinuţa a subliniat că în perioada anilor 2001 — 2011, Republica Moldova a găzduit circa 60 de inspecţii de verificare a armamentului pe teritoriul naţional, mai puţin în regiunea transnistreană a ţării.

    „Echipele de inspectare şi verificare aflate în Republica Moldova în concordanţă cu tratatele internaţionale, nu au acces în regiunea transnistreană. Reieşind din faptul că problema transnistreană rămâne nerezolvată, Republica Moldova nu este în stare de a îndeplini în volum deplin angajamentele asumate în domeniul controlului armamentului”, a declarat ministrul Apărării.

    De menţionat că Ambasadoarea Brush a preluat conducerea Misiunii OSCE în Moldova de la Ambasadorul Philip Remler, care a părăsit misiunea în luna ianuarie. Înainte de numirea sa în calitate de şefă a Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush a activat timp de 25 de ani în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

    Subliniem că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa participă în calitate de mediator la procesul de negocieri în formatul 5+2.

    www.army.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com