• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Munteanu: O asemenea abordare nu poate fi numită Strategie, poate doar un Cod de intenţii

    Valeriu Munteanu: O asemenea abordare nu poate fi numită Strategie, poate doar un Cod de intenţii

    18.05.2012  

    Discursul deputatului PL Valeriu Munteanu privind Strategia Națională de Dezvoltate "Moldova 2020",

    rostit în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului din 18 mai 2012 

    Domnule președinte al Parlamentului,
    Stimaţi deputaţi,

    În ultima perioadă Parlamentul a adoptat mai multe strategii şi programe, fiecare de o importanţă majoră în domeniile de reglementare.
    Astăzi, Guvernul propune spre aprobare o strategie complexă, care cuprinde 7 domenii prioritare de dezvoltare a societăţii, cu o însemnătate foarte mare.

    Constatăm însă cu regret că ori Guvernul, sau mai exact Cancelaria de Stat, s-a extenuat în procesul elaborării strategiilor, ori la mijloc sunt abordări de suprafață, pentru că Strategia Naţională de Dezvoltare "Moldova 2020", expediată Parlamentului, reprezintă un document cel puţin insuficient, dacă nu chiar unul modest.

    Stimaţi colegi,

    Studiind minuţios conţinutul Strategiei, inclus în cele 70 de pagini (asta în timp ce strategiile naţionale ale altor state cuprind sute de pagini!), am constatat insuficiența acestui important document. Nu poate fi înțeleasă valoarea şi aplicabilitatea practică a Strategiei, dacă peste 2/3 din volumul acesteia îl formează constatările de fapt şi analiza situaţiei actuale.

    În opinia noastră, o strategie bine fundamentată, urmează să propună soluţii detaliate şi tranşante, nu doar să indice domeniile de intervenţie, lăsând pe seama altora aplicarea în practică.

    O asemenea abordare nu poate fi numită Strategie, poate doar un Cod de intenţii, dată fiind lipsa desăvârşită a paşilor concreţi de implementare.

    Oricum, urmează să le mulţumim autorilor Strategiei pentru întocmirea unei radiografii veridice a situaţiei actuale, însă în privinţa aptitudinilor de prognozare rămânem sceptici, având în vedere lipsa unui mecanism viabil de implementare şi monitorizare, competenţele fiind atribuite prioritar Cancelariei de Stat şi Ministerului Finanţelor.

    Stimaţi colegi,

    Analizând direcţiile principale de dezvoltare ale Strategiei, ne exprimăm nedumerirea în privinţa accentuării dezvoltării învăţământului secundar profesional și mediu de specialitate, în detrimentul celui superior. Oare, în viziunea autorilor Strategiei, Republica Moldova are o mai mare nevoie de strungari și tractorişti decât de ingineri și economiști ? Oare asta ne dorim noi astăzi pentru copiii din școli și grădinițe?

    La fel, o viziune limitată transpare şi la capitolul drumuri, efortul concentrat fiind direcţionat spre reabilitarea șoselelor republicane şi a celor locale existente, fără a prevedea, de exemplu, construcţia unor şosele de centură extrem de necesare sau dezvoltarea de noi artere magistrale pe direcţia vest-est, enunţată fiind în Strategie dorinţa de transformare a Republicii Moldova într-un coridor de tranzit internaţional.

    Domnilor deputaţi,

    Spuneam mai sus despre expunerea bună a situaţiei actuale şi lipsa de soluţii în Strategia supusă adoptării. La capitolul sistem de pensii avem cel mai elocvent exemplu în acest sens: deşi în conţinutul capitolului se constată necesitatea dezvoltării fondurilor private de pensii şi lipsa cu desăvârşire a cadrul legislativ aferent, nu sunt prevăzute nicio acţiune în acest domeniu.

    În mod cert, un document care se vrea Strategie şi nu Raport trebuie să conţină şi unele măsuri de influenţă pozitivă?

    Este adevărat, Strategia Națională de Dezvoltare "Moldova 2020"este primul document de planificare strategică pe termen lung, elaborat de Guvernul Republicii Moldova, dar acest lucru nu trebuie să justifice în nici un fel, adoptarea unui document, care nu ar corespunde în totalitate spiritului unei Strategii, de o asemenea anvergura.

    Astfel, către lectura a doua, Strategia trebuie îmbunătățită considerabil, iar alături de obiectivele specifice, prezente în Strategie, trebuie detaliate și explicate acțiunile prin care se vor ajunge la indicatorii propuși.
     
    În aceste condiții, Fracțiunea Partidului Liberal va susține în primă lectură adoptarea Strategiei Naționale de Dezvoltare "Moldova 2020" și va contribui activ la perfecționarea acestui document, ridicând astfel calitatea textului Strategiei, la nivelul sonor și promițător al denumirii acestui document.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com