• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  IN MEMORIAM: Primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu plecată la cele veşnice

    IN MEMORIAM: Primadona Operei Naţionale, Maria Bieşu plecată la cele veşnice

    17.05.2012  

    Primăria municipiului Chişinău deplânge moartea distinsei cântăreţe de operă, Maria Bieşu. Primadona Operei Naţionale s-a stins din viaţă astăzi, 16 mai, după o grea suferinţă.

    Primarul general, Dorin Chirtoacă, a exprimat condoleanţe rudelor şi apropiaţilor artistei, menţionând că trecerea la cele veşnice a Mariei Bieşu este o pierdere enormă, atât pentru spaţiul cultural al Republicii Moldova, cât şi pentru cel internaţional.

    Pe parcursul vieţii, Maria Bieşu a îndeplinit o dublă vocaţie: de artistă lirică de faimă internaţională şi de apărătoare neobosită a valorilor naţionale, roluri care astăzi revin Festivalul Internaţional al Vedetelor de Operă şi Balet „Invită Maria Bieşu". În prezent, Festivalul a devenit unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, iar Chişinăul - una dintre capitalele muzicii de operă din Europa.

    Maria Bieşu s-a născut în satul Volintiri, Ştefan Vădă, la 3 august 1935. A fost solistă a Teatrului de Operă şi Balet din Moldova, laureată a premiilor de stat a U.R.S.S, Cavaler al Ordinului Republicii, Doctor Honoris Causa, deţinătoare a Ordinului Naţional „Steaua României", a Cupei de Aur pentru cea mai bună interpretare a rolului „Madam Batterfly" la concursul internaţional de canto „Miura Tamachi", Tokio, 1967. A fost preşedinte al Uniunii Muzicienilor (1987) şi vicepreşedinte al Uniunii Mondiale a Muzicienilor din Moldova (1992).

    Artista a evoluat la Teatrul Bolşoi din Moscova şi pe scenele teatrelor de operă din Paris, Sydney, Tokio, Varşovia, Helsinki, Tbilisi, Sankt-Petersburg.

    Maria Bieşu a fost cetăţeană de onoare a municipiului Chişinău din 2007.

    Artista va fi înmormântată la Cimitirul Central din Chişinău, iar municipalitatea va contribui la organizarea funeraliilor cântăreţei.

    www.chisinau.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com