• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Membrii Clubului Liberal din Franţa în discuţie cu senatorul Viorel Badea şi secretarul de stat Eugen Tomac

    Membrii Clubului Liberal din Franţa în discuţie cu senatorul Viorel Badea şi secretarul de stat Eugen Tomac

    19.03.2012  

    În seara zilei de joi, 15 martie 2012, la Paris a avut loc o întrunire publică a reprezentanților diasporei basarabene din Franța cu dnii Viorel Badea, Senator (PD-L), Președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, și Eugen Tomac, Secretar de Stat pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României. Evenimentul a fost organizat de Clubul Liberal din Franța, la el au participat membrii Clubului și reprezentanți ai altor asociații ale comunității românilor basarabeni din Franța (Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei, Asociația IMPACT, Asociația Synérgie Franco-Moldave, Asociația Jeunes Moldaves, Asociația Pro-Diaspora Franta, Asociația Connexions Moldavie, Asociația Toți Români).

    Schimbul de păreri între reprezentanții comunității românilor basarabeni din Franța și oficialii români a atins un spectru foarte larg de subiecte: parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova și rolul fundamental al României în acest context, soluționarea problemei transnistrene, ultimele evoluții din viața politică a Republicii Moldova și a României, situația comunităților de români din alte state (Serbia, Bulgaria, Ucraina, Europa Occidentală, etc). Un loc aparte a fost acordat tematicii legate de relațiile sinuoase din ultimii 20 de ani dintre cele două state românești - Republica Moldova și România. În acest context, oficialii români și-au exprimat încrederea că legăturile dintre cele două state se vor aprofunda și vor cunoaște în viitor o dinamică ascendentă, fapt ce va contribui la o accelerare a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

    În cadrul discuțiilor, invitații au salutat și au încurajat implicarea basarabenilor și mai ales a tinerei generații în viața asociativă, în activități benevole care contribuie la implementarea practicilor democratice în statul lor de origine, dar și la o promovare a unei imagini pozitive a Republicii Moldova. Dl Senator Viorel Badea și dl Secretar de Stat Eugen Tomac au relatat celor prezenți anumite detalii legate de implementarea votului prin corespondență pentru cetățenii români domiciliați în afara țării. În această ordine de idei, a fost discutată inițiativa legislativă a Partidului Liberal (Republica Moldova) privind introducerea votului prin corespondență pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare. Persoanele prezente la reuniune au salutat această inițiativă, fiind menționat faptul că adoptarea unei astfel de legi ar permite participarea la procesele politice a unui număr mai mare de cetățeni ai Republicii Moldova emigrați.


    În finalul reuniunii publice, participanții la discuții au mulțumit oficialilor români pentru disponibilitatea și deschiderea de care au dat dovadă și și-au exprimat dorința de a mai participa, în viitor, la întruniri cu personalități din România și din Republica Moldova.

    Clubul Liberal din Franța

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com