• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa extraordinară a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa extraordinară a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului

    13.03.2012  

    Principalele subiecte abordate în cadrul şedinţei au fost: sănătatea copiilor, normele actuale de cheltuieli în bani pentru alimentația copiilor în sistemul  rezidențial și serviciile alternative de îngrijire a copiilor şi siguranța copiilor în mediul on-line.

    Mihai Moldovanu a subliniat că ultimele rezultate ale studiilor efectuate în domeniul protecţiei drepturilor copilului, articolele şi subiectele apărute în mass-media au creat premise de a convoca în şedinţă extraordinară Consiliul pentru protecţia drepturilor copilului.

    La începutul şedinţei, vicepremierul a solicitat reprezentanţilor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerului Educaţiei să explice situaţia şi cazurile copiiilor de la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mentale din Orhei, Şcoala internat din Crihana Veche, Cahul, Şcoala-internat din Cineşeuţi şi şcoala internat din satul Răzălăi, Sângerei.

    La capitolul siguranţa copiilor în mediul on-line, Ministerul Afacerilor Interne a comunicat că pe parcursul anului 2011, de către colaboratorii de poliţie, în instituţiile de învăţământ preuniversitar din ţară, au fost desfăşurate 2 984 activităţi cu caracter informativ-educaţional cu genericul „Prevenirea violenţei sexuale împotriva copiilor" întru diminuarea riscului de victimizare a copiilor.

    În vederea asigurării protecţiei împotriva exploatării şi abuzului sexual, MAI a elaborat un proiect de lege, prin care se intenţionează modificarea şi completarea Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului familiei, întru ajustarea legislaţiei naţionale prevederilor Convenţiei Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării şi abuzului sexual, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 263 din 19.12.2011, care reprezintă standardul internaţional cel mai înalt la capitolul vizat.

    La capitolul normele actuale de cheltuieli în bani pentru alimentaţia copiilor, Ministerul Educaţiei anual, în comun cu Ministerul Finanţelor, revizuieşte normele financiare pentru alimentarea copiilor (elevilor) din instituţiile instructiv-educative şi le stabileşte în limita  alocaţiilor bugetare aprobate pentru anul respectiv. Anual aceste norme financiare se indexează proporţional majorării preţurilor la produsele alimentare.

    Normele actuale de cheltuieli pentru copii de vîrstă preşcolară şi şcolară din casele de copii, gimnazii (şcoli) de tip internat şi sanatorial, precum şi din şcolile de meserii pentru surzi şi hipoacuzici constituie 25.95 lei/zi, majorîndu-se cu 8,1% faţă de anul 2011.

    Ministerul Sănătăţii a prezentat informaţiile cu privire la sănătatea copiilor. Potrivit informaţiilor, starea sănătăţii copiilor se menţine constant pe parcursul ultimilor ani. Structura incidenţei la copii arată că 56 % sînt afectaţi de boli ale aparatului respirator, 8,7% de boli infecţioase, 6,2% de boli ale pielii, 4,5% de boli ale aparatului digestiv şi 4% de boli de sînge. Respectiv, în lista medicamentelor compensate pentru copii sînt incluse preparatele necesare care conţin fier, medicamente Iodomarin, preparate antibacteriene şi antihelmintice.

    Reprezentantul UNICEF în Moldova a accentuat că Republica Moldova înregistrează cea mai mică rată de mortalitate infantilă în comparaţie cu ţările europene cu acelaşi nivel de PIB şi aceasta denotă un trend pozitiv.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a solicitat autorităţilor implicare plenară în continuare în soluţionarea problemelor cu care se confruntă copii, şi orientarea eforturilor la depistarea şi documentarea cazurilor de racolare a copiilor prin intermediul tehnologiilor de comunicare, şi alte infracţiuni.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com