• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim–ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare

    Viceprim–ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare

    06.03.2012  

    Lucrările şedinţei s-au axat pe rezultatele Comisiei în anul 2011 şi prezentarea, aprobarea planul de acţiuni pentru anul 2012.

    Activităţile principale pentru anul 2012 ale Comisiei vor fi direcţionate la crearea premiselor de stabilizare demografică şi implementare a prevederilor Programului naţional strategic în domeniul securităţii demografice a Republicii Moldova (2011-2025), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 768 din 12.10.2011.

    Conform programului de Guvernare, în calitate de indicator de impact pentru evaluarea realizării obiectivelor politicilor demografice a fost stabilit sporul natural, valoarea negativă a căruia trebuie diminuată anual cu 10 %. Realitatea demografică curentă indică evoluţia favorabilă a acestui indicator pentru anul 2011, care atestă o descreştere a sporului natural negativ până la valoarea 0,0‰ (promile), fiind prima dată în ultimii 13 ani când sporul natural nu mai deţine valori negative.

    Vicepremierul Mihai Moldovanu a subliniat că starea demografică trebuie însoţită de politici eficiente, oportunităţile trebuie valorificate prin eforturi comune, inclusiv ale Comisiei, în scopul dezvoltării condiţiilor demografice îmbunătăţite pentru a avea o nouă perspectivă favorabilă dezvoltării populaţiei.

    Coordonarea integrală a procesului de monitorizare şi evaluare a rezultatelor implementării Programului, recomandarea corectărilor de rigoare vor fi efectuate de către Comisie, fapt care justifică din plin prevederea acţiunilor respective în cadrul Planului de activitate pe 2012.

    În acest sens, în Programul naţional au fost stabilite responsabilităţile pentru ministere, alte autorităţi administrative centrale şi instituţii, parteneri sociali, ce vizează activităţi generale şi sectoriale orientate la problemele populaţiei şi dezvoltare, care necesită un efort deosebit şi planificare responsabilă a mijloacelor financiare.

    În acest context, se integrează subiectele propuse pentru audiere în şedinţa Comisiei, care vizează aspectele dezvoltării serviciilor de sănătate pentru persoanele vârstnice sau cu privire la diminuarea factorilor de influenţă asupra ratei mortalităţii în vârsta aptă de muncă.

    Una din problemele stringente, care ar trebui să determine preocupările prioritare ale Comisie ţine de asigurarea cu spaţiul locativ a tinerilor, în special a tinerilor specialişti angajaţi la muncă în localităţile rurale. Această tematică vizează determinarea de soluţii în problema preluării de către un minister a activităţii de asigurare cu spaţiu locativ a tinerilor specialişti, repartizaţi în instituţiile publice din sate.

    Ca domeniu ce a fost coordonat de Comisie în anul precedent, implementarea Profilului Migraţional Extins este o temă importantă pentru a deţine instrumentul de argumentare a politicilor migraţionale şi prevederea acestora în strategiile de dezvoltare. Conform planului pe anul curent, la şedinţa Comisiei urmează să fie audiat primul raport asupra realizării sarcinilor în cadrul noului mecanism de evidenţă a fluxurilor migraţionale.

    De asemenea, în Programul nominalizat deja se recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să elaboreze planuri de acţiuni proprii pentru realizarea la nivel raional a obiectivelor aprobate şi să contribuie în acest mod la stabilizarea demografică pentru perspectivele de dezvoltare locală.

    http://mihaimoldovanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com