• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu anticipează eşecul alegerilor prezidențiale

    Mihai Ghimpu anticipează eşecul alegerilor prezidențiale

    28.12.2011  

    Cu anunțul său de a nu candida, Lupu i-a luat prin surprindere pe colegii de alianță, Mihai Ghimpu și Vlad Filat, cu care se întâlnise aseară fără a-i pune la curent. Totuși, premierul Filat a spus astăzi că decizia deschide calea unor negocieri cu deputații socialiști conduși de Igor Dodon, asupra unei candidaturi de compromis. Liberalul Mihai Ghimpu, însă, prezice că un compromis nu va fi posibil, iar președintele nu va fi ales la 15 ianuarie. În interviul de sfârșit de an cu Valentina Ursu, el repetă că soluția pentru depășirea impasului prezidențial ar fi modificarea Constituției.

    Europa Liberă: Dle Preşedinte Ghimpu, criza constituţională continuă.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Da, continuă.”
     
    Europa Liberă: Sau s-a împotmolit şi mai tare?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Şi una şi alta, din cauza intereselor de grup, de partid, personale. Dacă doreau cu adevărat să depăşim criza, lucrul acesta se întâmpla demult. Noi am propus cea mai sigură variantă, democratică, legală, noua Constituţie.”
     
    Europa Liberă: Nu v-au susţinut nici chiar colegii de Alianţă!
     
    Mihai Ghimpu:
    „Păi, despre ei şi vorbesc. Am convenit împreună, am discutat, eu îmi amintesc chiar prima şedinţă, eram în patru, şi dl Urecheanu inclusiv, atunci am spus: „Hai să vedem o cale mai sigură, care depinde doar de noi, nu de votul şi a comuniştilor.” Şi am propus noua Constituţie, au fost de acord. Am semnat decretul ca preşedinte interimar, am constituit comisia, au lucrat cei mai buni constituţionalişti, asta a fost în toamna 2009 şi 2010 proiectul a fost gata. Şi iată din 2010 avem un an şi jumătate şi ba spunem că e puţin timp, că nu ştiu ce, că au să apară probleme cu una, a doua, a treia. Una vrea republică prezidenţială, altul parlamentară, al treilea semiprezidenţială, şi din cauza aceasta şi alte nuanţe acolo, iată suntem în căutarea votului pe care nu o să-l avem niciodată.”
     
    Europa Liberă: La constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană, când aţi făcut repartizările celor mai importante funcţii în stat, s-a convenit totuşi ca PD-ului să-i aparţină Preşedinţia, PL-ului preşedinţia Parlamentului şi PLDM-ului să-i aparţină conducerea Guvernului. Acum ce se întâmplă dacă Marian Lupu şi-a retras candidatura? PL-ul poate pretinde cel puţin la funcţia de prim-vicepreşedinte al Legislativului? 

    ​​Mihai Ghimpu: „Nu cred că salvarea este în această funcţie. Personal mai bine mă simt decât cu funcţie de preşedinte sau cum am fost, cu două funcţii. Sunt mai liniştit, văd lucrurile dintr-o parte mai bine, dar din altă parte mă simt rău pentru că ştiu că totul depinde de noi şi noi nu rezolvăm această criză.”
     
    Europa Liberă: Până la urmă dl Dodon zice că e victoria lui, că dl Lupu şi-a retras candidatura din cursa pentru prezidenţiale.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Dl Dodon şi apa dacă o să curgă la deal tot o să spună că e victoria lui. E tânăr, în politică puţin pricepe, ambiţia e mare, abia a început de a primi cucuie şi o să le primească dacă o să fie alegeri anticipate, el nu o să treacă pragul. Asta toată lumea zice, numai el nu vrea să înţeleagă acest lucru. Care-i motivul, e o altă problemă.”
     
    Europa Liberă: Acum bănuiesc că ar trebui să reveniţi la Acordul pentru constituirea AIE în eventualitatea înaintării unui alt candidat la funcţia de şef al statului?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Nu ştiu dacă retragerea pentru data de 15 ianuarie înseamnă aceasta. Oricum noi trebuie să discutăm în cadrul Consiliului AIE această problemă, dar sincer să vă spun, mă îndoiesc că se va găsi un candidat care va accepta să treacă şi el prin calvarul sau prin maşina asta de tocat carne, că asta înseamnă. Poate doar unul ca John Onoje, care vrea să rămână în istorie că el a fost candidat, dar un om serios nu cred că o să meargă.”
     
    Europa Liberă: Dle Ghimpu şi totuşi şansele alegerii preşedintelui au crescut sau din contra, sunt şi mai mici?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Şi da şi nu, o să vedem ce o să discutăm în Consiliu, dar timpul întotdeauna le pune la loc pe toate şi poate ne va ajuta şi pe noi.”
     
    Europa Liberă: În ce constă acest ajutor?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Poate totuşi îşi dau seama cei care nu fac parte din Alianţă că trebuie ales preşedintele, e mai importantă stabilitatea politică, reformele, schimbările, că altfel ajungem la alegeri anticipate. La ce folos? Să zicem că avem alegeri anticipate: sunt două variante: că revin comuniştii sau că revenim noi. Dacă revenim noi, nu va fi tot aceea? Iarăşi ne aşezăm şi partajăm? Care-i sensul? De ce să nu votezi azi preşedintele dacă tot ai să revii? ”
     
    Europa Liberă: Sunt voci care acreditează ideea că nu a fost ales preşedinte dl Lupu pentru că nu s-a dorit în funcţia de preşedinte al Parlamentului să ajungă Mihai Ghimpu?
     
    Mihai Ghimpu:
    „Şi eu bănuiesc acest lucru. Haideţi să analizăm cuvintele lui Dodon: „Nu voi vota pentru Ghimpu preşedinte al Parlamentului”. De voturile lui nu este nevoie. Preşedintele Parlamentului se alege cu 51 de voturi. Asta înseamnă dacă citeşti printre rânduri, „Nu votez pe Lupu, ca să nu ajungă Ghimpu preşedinte de Parlament.” Este clar acest lucru şi asta noi cunoaştem.”
     
    Europa Liberă: Şi grupul dlui Dodon şi PCRM insistă să spună că AIE trebuie resetată.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Trebuie să fii ori naiv de tot, ori obraznic peste măsură ca să spui că Alianţa trebuie resetată. Eu am în vedere în cazul dat grupul Dodon. Cine eşti tu ca să pui aceste condiţii? ”
     
    Europa Liberă: Dl Voronin spune că trebuie demis Guvernul.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Voronin? Normal, e în opoziţie, este un partid serios, care poate înainta cererea aceasta. În toată lumea opoziţia cere demisii, înaintează moţiuni, vrea să revină la putere.”
     
    Europa Liberă: El vrea un Guvern de coaliţie largă.
     
    Mihai Ghimpu:
    „Asta el spune de ochii lumii, ca să nu se zică oamenii că ei vor alegeri anticipate. De fapt, scopul lor sunt alegerile anticipate. Eu cred că lumea s-a deşteptat, nu mai este atât de naivă şi sunt sigur că comuniştii nu revin la putere.”
     
    Europa Liberă: Dl Ghimpu, dar în teritoriu se vorbeşte despre eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate? Pentru că am înţeles că toţi deputaţii merg în teritoriu şi discută la acest subiect cu electoratul?
     
    Mihai Ghimpu:
    „În situaţia în care ne aflăm e clar că noi nu excludem varianta aceasta şi nu vrem să fim prinşi pe nepusă masă. Dă Doamne să reuşim. Noi, PL, nu susţinem această idee şi cât va fi în puterile noastre vom face totul ca să nu avem alegeri anticipate, dar nu noi de unii singuri hotărâm. În situaţia dată, e clar că şi noi discutăm, ne pregătim, să fim gata, pentru că lupta va fi dură. Dură de tot va fi.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com