• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuţa a oferit daruri de Crăciun copiilor afectaţi de efectele avariei de la Cernobâl

    Vitalie Marinuţa a oferit daruri de Crăciun copiilor afectaţi de efectele avariei de la Cernobâl

    26.12.2011  
    Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a vizitat Centrul Republican de Reabilitare şi Integrare Socială „CRIS” din Chişinău, unde sunt plasaţi copiii afectaţi de efectele avariei de la Cernobâl.

    În ajunul sărbătorilor de iarnă, ministrul Apărării a adus copiilor dulciuri şi a vorbit cu ei despre magia sărbătorilor de iarnă. Cu prilejul Crăciunului, una din cele mai luminoase sărbători ale creştinătăţii, care marchează Naşterea Domnului şi în ajunul Anului Nou, ministrul Vitalie Marinuţa le-a urat copiilor să aibă parte de multă sănătate, iar dorinţele lor să devină realitate.

    Directorul „CRIS”, Natalia Hasan, a afirmat că protecţia socială a copiilor cu malformaţii congenitale este datoria statului, iar Ministerul Apărării manifestă atenţie faţă de copiii îngrijiţi în Centrul Republican de Reabilitare şi Integrare Socială.

    „O parte din părinţii acestor copii erau militari când au participat la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl. Este regretabil că amprenta catastrofei nucleare s-a răsfrânt nefast asupra altor generaţii, pentru că copiii nu poartă nicio vină”, a afirmat Natalia Hasan.

    De menţionat că cea mai recentă anchetă ONU a stabilit că dezastrul nuclear continuă să-şi pună amprenta pe starea de sănătate a oamenilor. Savanţii susţin că leucemia, malformaţiile şi alte boli sunt puse pe seama accidentului nuclear de la Cernobâl, iar un caz special îl reprezintă cancerul de tiroidă la copii.

    Accidentul nuclear produs la 26 aprilie 1986 la Cernobâl este considerat cea mai gravă catastrofă atomică a secolului XX. Datele oficiale relevă că din cei peste 3 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova care au luat parte la lucrările de lichidare ale avariei de la Cernobâl, 10% au decedat, iar 65% sunt invalizi. În prezent, în centrele militare sunt la evidenţă specială 2 442 de persoane, dintre care circa 2 300 sunt invalizi de boală actinică.

    www.army.gov.md 
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com