• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Noutăţi editoriale de la Ministerul Transporturilor despre siguranţa rutieră şi întreţinerea drumurilor

    Noutăţi editoriale de la Ministerul Transporturilor despre siguranţa rutieră şi întreţinerea drumurilor

    26.12.2011  

    Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în comun cu Administrația de Stat a Drumurilor, Compania americană Search Corporation și Compania de consultanță, proiectare și inginerie Unversinj SRL, au elaborat un manual de specialitate în domeniul siguranței rutiere, iar Administrația de Stat a Drumurilor a editat un ghid privind întreținerea drumurilor pe timp de iarnă.

    Manualul de Siguranță Rutieră este un document tehnic editat pentru prima dată în Republica Moldova. Acesta are la  bază acceptarea siguranței rutiere și necesitatea tratării ei ca și prioritate națională în managementul rețelei rutiere al Republicii Moldova.
    În manual este reflectată situaţia actuală privind siguranţa rutieră care reprezintă o criză cu efecte devastatoare asupra sănătăţii  sociale şi economice.În prezent,  pierderile înregistrate ca urmare a accidentelor rutiere constituie aproximativ 3,5% din PIB, iar costul unui deces, conform Oficiului Băncii Mondiale,  este de circa 400,0 mii €/persoană.
    În acest context, manualul își  propune să popularizeze acele concepte și bune practici inginerești pe care experiența internațională le-a relevat. De asemenea, prezintă publicului o informație vastă despre securitatea rutieră și intervine cu măsuri concrete de sensibilizare a societății privind consecințele accidentelor rutiere,  și soluționarea  acestei probleme la nivel național.

    Ce-a de a doua lucrare, elaborată în exclusivitate de Administrația de Stat a Drumurilor, este Ghidul privind întreţinerea drumurilor publice pe timp de iarnă.
    Dat fiind faptul că,  în Republica Moldova nu există un document actualizat, care ar reglementa activităţile de întreţinere a drumurilor publice pe timp de iarnă, a fost elaborat acest ghid,  care se propune pentru utilizare temporară pînă la adoptarea documentelor normative naţionale de ramură.
    Documentul respectiv a fost întocmit în urma raportului companiei suedeze SWEROAD,  care în cadrul proiectului internaţional de susţinere a sectorului drumurilor din Moldova a studiat sistemul de întreţinere a drumurilor, şi ulterior a elaborat recomandările de reorganizare a acestui sistem.  În recomandări se propun abordări noi referitor la întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă, și anume:
    •    stabilirea nivelelor de viabilitate, în dependenţă de intensitatea traficului rutier şi intervalului de timp necesar pentru executarea lucrărilor de întreţinere de iarnă;
    •    optimizarea parcului tehnic existent şi procurarea tehnicii noi necesare;
    •    implementarea metodelor noi de deszăpezire şi combatere a poleiului ;
    •    reglementarea normelor de distribuire a materialului antiderapant cu micşorarea treptată a componentei nisipului şi mărirea concentraţiei sării tehnice în amestec, cu trecerea în viitor la utilizarea preponderent a sării tehnice umectate.

    Manualul de Siguranță Rutieră și Ghidul privind întreţinerea drumurilor publice pe timp de iarnă au fost editate într-un  tiraj  de 250 de exemplare fiecare.
    Cele 250 de exemplare ale Manualului de Siguranță Rutieră urmează să fie distribuite către societățile pe acțiuni de întreținere  a drumurilor, direcției poliției rutiere din cadrul MAI, instituțiilor de proiectări, Colegiului de Transport și Universității Tehnice de Stat. Ghidul de întreținere a drumurilor va fi repartizat tuturor întreprinderilor de specialitate din Republica Moldova.

    www.mtid.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com