• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Recensământul populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova planificat pentru anul 2013

    Recensământul populaţiei şi locuinţelor din Republica Moldova planificat pentru anul 2013

    13.12.2011  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare.

    În conformitate cu agenda şedinţei, au fost abordate subiecte ce ţin de modificarea cadrului normativ de reglementare a fluxurilor migraţionale, pregătirea Recensămîntului populaţiei şi al locuinţelor pentru anul 2013, examinarea conceptului de funcţionare a Centrului de cercetări demografice şi monitorizarea nivelului de securitate demografică.

    Reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică au comunicat că Recensământul din anul 2013 se va efectua prin metoda tradiţională - intervievarea populaţiei la reşedinţa obişnuită de către recenzori şi înscrierea informaţiilor pe propria răspundere a respondenţilor. Costurile preliminare estimate pentru organizarea, desfăşurare şi procesarea datelor colectate constituie 89,9 mil. lei. În premieră pentru ţara noastră, în programul acestui recensămînt se va include şi recesământul locuinţelor.

    Viceprim-ministrul a subliniat importanţa conlucrării consecvente a autorităţilor publice centrale şi locale în vederea colectării şi furnizării datelor corecte şi realizarea unor campanii de informare largă pentru populaţie.

    La subiectul perfecţionării cadrului normativ de reglementare a fluxurilor migraţionale, reprezentanţii ministerului Afacerilor Interne au menţionat despre iniţierea procesului de revizuire şi modificare a tabelelor statistice cu privire la fluxurile migraţionale produse în cadrul Sistemului Informaţional integrat automatizat de „Migraţie şi Azil". De asemenea, MAI a elaborat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Listei indicatorilor şi a Şablonului Profilului Migraţional Extins. Proiectul respectiv va defini clar noţiunea de migraţie şi statul persoanei migrante.

    Cu referire la modificarea cadrului normativ de reglementare a evidenţei populaţiei, reprezentanţii ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor au specificat că se întreprind măsuri concrete în scopul soluţionării problemei evidenţei persoanelor minore care pleacă din Republica Moldova şi în vederea evitării cazurilor migraţiei ilegale a minorilor. Astfel, ieşirea din ţară este permisă doar în baza paşaportului cu date biometrice, iar toţi copiii la naştere, locuitori ai RepubliciiMoldova (cetăţeni ai Republicii Moldova, cetăţeni străini, apatrizi etc.), vor beneficia de acte de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte.

    Mihai Moldovanu a solicitat autorităţilor competente să monitorizeze permanent respectarea normelor de înregistrare şi evidenţă a populaţiei în primării şi subdiviziunile teritoriale ale Direcţiei documentare a populaţiei.

    Membrii Comisiei Naţionale pentru populaţie şi dezvoltare au convenit asupra conjugării eforturilor pentru dezvoltarea prognozelor demografice în Republica Moldova şi iniţierea discuţiilor în această direcţie cu Diviziunea Populaţie a ONU şi Eurostat.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com