• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Prevederile Planului Naţional privind controlul tutunului 2012-2016, discutate în cadrul unei şedinţe convocate de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu

    Prevederile Planului Naţional privind controlul tutunului 2012-2016, discutate în cadrul unei şedinţe convocate de viceprim-ministrul Mihai Moldovanu

    28.10.2011  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a convocat o şedinţa de lucru cu privire la proiectul Planului Naţional privind controlul tutunului 2012-2016. 

    La şedinţă au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi, Ministerul Economiei, Ministerului Finanţelor, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Justiţiei, Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei.

    Scopul proiectului „Planului Naţional privind controlul tutunului 2012-2016" este sporirea capacităţilor de control al tutunului în Republica Moldova în contextul implementării angajamentelor legate de ratificarea Convenţiei-cadru privind Controlul Tutunului (CCCT) a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la care Republica Moldova este parte, precum şi armonizării legislaţiei naţionale din domeniu cu cea comunitară.

    Vicepremierul Mihai Moldovanu a subliniat faptul că combaterea tabagismului este o prioritate globală şi numeroase ţări deja au întreprins măsuri respective în acest sens, fiind cazul şi Republicii Moldova să facă paşii concreţi în acest sens. Astfel, aprobarea şi implementarea acestui Plan va contribui la reducerea efectelor tabagismului şi sporirea gradului de protecţie a sănătăţii populaţiei. 

    Mihai Magdei, viceministrul Sănătăţii, a menţionat că utilizarea articolelor din tutun este unul din cele mai acceptate comportamente sociale dăunătoare sănătăţii în Republica Moldova, care în ultimii 10 ani se află în creştere şi are consecinţe destul de serioase asupra sănătăţii populaţiei. În Republica Moldova cheltuielile anuale pentru sănătate legate de maladiile cauzate de consumul de ţigări au fost estimate la 360,4 mln. lei.

    Printre principalele prevederi ale Planului se înscriu, instituirea, până în anul 2014, a unui sistem naţional de supraveghere şi monitorizare a tendinţelor morbidităţii şi mortalităţii legate de consumul articolelor din tutun, precum şi a producerii, promovării, comercializării, politicilor de preţuri şi de taxare a articolelor din tutun şi a sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei din domeniu; asigurarea evidenţei şi reducerii cu 100% a ponderii importului ilicit de articole din tutun către anul 2016. De asemenea, sunt planificate şi o serie de acţiuni privind informarea şi educarea populaţiei în privinţa diferitor aspecte de sănătate, sociale şi economice legate de consumul de tutun şi tratamentul privind reducerea dependenţei de tutun.

    Viceprim-ministrul a dispus instituţiilor abilitate să definitiveze în termeni optimi proiectul „Planului Naţional privind controlul tutunului 2012-2016" şi componenţa Consiliului Coordonator Naţional în domeniul Controlului Tutunului, pentru a fi ulterior prezentată spre aprobare Cabinetului de Miniştri.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com