• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Acțiunile întreprinse de Ministerul Transporturilor în contextul aderării Republicii Moldova la Spațiul Comun de Aviație a UE

    Acțiunile întreprinse de Ministerul Transporturilor în contextul aderării Republicii Moldova la Spațiul Comun de Aviație a UE

    27.10.2011  

    După încheierea procesului de negocieri dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind liberalizarea transportului aerian, ieri, la Chișinău, a fost parafat Acordul privind crearea Spațiului Aerian Comun dintre Republica Moldova şi UE. La acest eveniment au participat membri ai Guvernului Republicii, oficiali europeni, precum şi ambasadorii în Republica Moldova a statelor membre a Uniunii Europene.

    În cadrul oficierii parafării, dl Burghelle-Vernet a reiterat interesul UE faţă de deschiderea pieţii aeriene a Republica Moldova şi a menţionat că următorii paşi vor constitui semnarea acestui acord la următoarea şedinţă a Consiliului Miniştrilor de Transport ai UE, care se preconizează să aibă loc în martie 2012, la Bruxelles. După aceasta va urma procedura de ratificare a acestui acord de către toate parlamentele statelor-membre ale UE, inclusiv şi de Parlamantul Republicii Moldova, după finalizarea căreia Acordul va intra în vigoare. În mod de excepţie, acordul prevede că părţile vor începe implementarea acestuia până la intrarea lui în vigoare, imediat după semnarea lui.

    Semnarea acestui Acord de servicii libere aeriene cu Uniunea Europeană va permite companiilor aeriene autohtone să-şi extindă activitatea în spaţiul Uniunii Europene, va stimula concurenţa pe piața aeriană, va îmbunătăţi calitatea serviciilor prestate, ceea ce va permite creșterea fluxului de turiști, și, ca rezultat, va oferi posibilitatea reducerilor prețurilor pentru biletele de avion.
    De aderarea la Spațiul comun de Aviație al Uniunii Europene vor beneficia toate companiile aeriene din Republica Moldova și se vor deschide noi oportunități pentru dezvoltarea aeroporturilor din Chișinău, Bălți, Mărculești și Cahul.

    În contextul demarării procesului de negocieri cu Comisia Europeană, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a inițiat un șir de acțiuni pe marginea aderării Republicii Moldova la Spațiul Aerian Comun cu UE. A fost creat un grup de lucru compus din specialişi din domeniul aviaţiei civile din cadrul Ministerului, ASAC-ului, precum şi din reprezentanţii agenţilor economici şi operatorilor care activează în sector. În acelaşi context, au fost convocați reprezentanții aeroporturilor naționale din Bălți, Cahul și Mărculești în vederea identificării măsurilor de redresare a situației actuale a acestora.

    În acestă ordine de idei, Ministrul Anatol Șalaru, la data de 26 august 2011, a semnat un ordin privind crearea unui grup de lucru care va analiza cadrul legislativ și va asigura realizarea procesului de reorganizare a Companiei aeriene de Stat ,,Air Moldova” în societate pe acțiuni.

    Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a elaborat un plan de măsuri privind implementarea eficientă a Acordului de crearea a Spațiul Aerian Comun între Republica Moldova şi UE, care se referă la organizarea instituţională în domeniul aviaţiei civile și la armonizarea cadrului legislativ şi normativ național la acquis-ul UE în domeniu. Planul respectiv, prevede finalizarea reformei instituționale în domeniul aviației civile prin crearea de facto a Autorității Aeronautice Civile și fortificarea atribuțiilor funcționale ale Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

    www.mtid.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com