• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu, invitatul emisiunii "In PROfunzime". Urmăriţi cele mai importante declaraţii

    Mihai Ghimpu, invitatul emisiunii "In PROfunzime". Urmăriţi cele mai importante declaraţii

    25.10.2011  

    Mihai Ghimpu a fost invitatul emisiunii "In PROfunzime cu Lorena Bogza". Urmăriţi cele mai tari declaraţii ale liderului PL.

    - Totuşi a fost eliberat. Baghirov n-a putut să plece fără concursul autorităţilor. Procuratura trebuia să spună cine este implicat.

    - Bănuiesc cine l-a eliberat pe Baghirov, dar nu am probe. Este vorba despre politica internă, externă.

    - Baghirov a fost eliberat la o zi de la raportul premierului în Parlament. Baghirov era un instrument şi unul din cele principale în evenimentele de la 7 aprilie 2009. Cineva a folosit mâinile sau capul lui Baghirov.

    - SIS-ul nu este al PL. Ca să cerem reforma SIS e nevoie de stabilitate. 

    - De securitatea statului este direct responsabil preşedintele republicii. Cum să depolitizez SIS-ul când preşedintele face parte dintr-un partid politic?

    - Filat tot timpul uită ce vorbim. L-am rugat să-l lase până în noiembrie pe Gheorghe Mihai în funcţie. Filat nu-şi aminteşte, înseamnă că e rău.

    - Toate demonstrează că noi am lăsat funcţionarii să facă fiecare ce vrea. Când tata nu-i acasă... Ştim că avem probleme în penitenciare, SIS, Guvern, Parlament. Dar, întotdeauna este cineva care tulbură apa.

    - Am votat tot ce a vrut executivul: legi nepopulare, totul. Filat nu vede ce e cu penitenciarele, ce e cu Ioniţă. El vede ce vrea să vadă. Păcat.

    - Dacă acceptăm alegerile anticipate, trebuie să fim pregătiţi. Avem şanse să alegem preşedintele? Eu văd alegeri anticipate ca un joc între Filat şi PCRM. Nu eşti mulţumit de faptul că am contribuit să fie Alianţa, ai ajuns premier, ţi-ai mărit partidul de la 0 la 31 de mandate de deputat. Cât se poate de tolerat iresponsabilitatea?

    - Eu am propus să negociem cu PCRM. PLDM, în loc să convoace Alianţa, merg şi dialoghează cu PCRM. Ne-am întrunit noi să discutăm ca după asta să vină în Parlament cu demiteri? Aţi văzut că Filat în loc să aleagă preşedintele, vine şi loveşte în AIE? Trebuie să fii responsabil. PD e un partid de stânga, face parte din Internaţionala Socialistă, la fel ca şi PCRM. Trebuie să fii atent cu mişcările.

    - La alianţă l-am rugat pe Filat să spună ce vrea să zică în Parlament şi n-a vrut. Mi-a spus că vor decide alegătorii. I-am spus că alegătorii ne vor cosi pe toţi trei. Cu ce mergem acum la alegători? De ce facem politica asta ca să împingem PD peste comunişti?

    - Preşedinţia este la PLDM şi trebuie să o transmită la PD.

    - Eu nu sprijin lupul sau ursul sau Filat. Eu ştiu că alegerea preşedintelui înseamnă altă criză. Diacov este o varianta, PD nu poate deţine 2 funcţii. Trebuie să ne aşezăm la masă şi să găsim voturi. Voturi au fost şi în 2009. N-a vrut cineva, care n-a vrut nici anul ăsta. I-am spus că dacă mai vrei să fii premier, să-l votezi pe Lupu.

    - Trebuie să ne potolim, să acceptăm şi să acumulăm mai multe voturi de la comunişti. Dacă Alianţa moare, moare şi sprijinul financiar-politic european. Europa are multe probleme. Ca să nu pierdem acest sprijin, să trecem peste ambiţii şi interese personale.

    - Alianţa este certată, ea n-a murit. AIE există. Dacă nu se alege preşedintele acum, se alege în anticipate. Anticipatele cui îi sunt convenabile? N-am rezolvat cu art. 78 din Constituţie...

    - Trebuie să vrea domnul Filat ca să se aleagă preşedintele.

    - Lupu e o candidatură mai bună la funcţia de preşedinte pentru că e agreat de FMI şi UE. Cu Greceanîi n-o să ne ofere sprijin pentru că se uită la ursul asiatic.

    - Alianţa trebuie să revină la betonul despre care am vorbit la început.

    - Procuroul înseamnă PD după acord. PD înseamnă componenta Alianţei. Atunci când Filat cere demiterea prcocurorului nu înseamnă că loveşte în Alianţă?

    - Eu renunţ la funcţia de deputat dacă vine o comisie şi-mi demonstrează cu probe că Procurorul este vinovat.

    - Ştiu că am rezolvat problema cu raiderul neconstituţional. S-au încălcat nişte reguli. Mi s-a spus că dac nu acceptăm o să ni se spună că avem legatură cu raiderul. Care e vina procurorului dacă decizia a luat-o judecătorul?

    - Dacă Filat nu mă respectă pe mine, ce să mai zic de oamenii de la Căuşeni sau din altă parte?

    - Nu sunt apărătorul procurorului. Dacă vreţi, am devenit apărătorul lui Filat, dacă va distruge alianţa. Liberalii nu acceptă politica asta: a zis Filat - jos, a spus şi Ghimpu - jos.

    - Domnule, cu cine discuţi? Comuniştii i-au dat lui Filat majoritate parlamentară?

    - Nu vreau să fiu considerat ... că am venit să-i satisfacem poftele lui Filat. Votezi cu comuniştii şi pe urmă întrebi ce candidaturi am eu la demitere? Cum poţi să ceri aşa ceva? Nu suntem beţi. În loc să ne ocupăm de probleme social-economice, sustragem lumea de la probleme ca sărăcia.

    - Cu votul deputaţilor PL nu vor exista remanieri, dacă nu vor fi probe. Dar să arate că cineva e mai păpuşar ca păpuşarul...

    - Nu mi-e cumătru nici unul, nici altul şi nu am de gând să-i iau de nănaşi. Filat face lucrul ăsta mârşav şi murdar.

    - Plahotniuc o avut legături cu Voronin în perioada veche. Filat, ştiind de acele legături, dă vina pe Plahotniuc pentru toate.

    - Ştiţi că Ţopii au fost la mine? Viorel Ţopa a fost tras corect la răspundere. Ştiind că e aşa, au ieşit împotriva lui Plahotniuc. E vinovat el, Ţopa, că a luat bani. Ce controlează astăzi Plahotniuc? Dar cine controlează cogniacul, tutunul, Franzeluţa ş.a.m.d.?

    - În dosarul "7 aprilie" ceva s-a mişcat. Nu poate Baghirov singur să organizeze o aşa lovitură de stat. Cum a ajuns la Moscova, fiind în arest la domiciliu? Înseamnă că cu adevărat cineva l-a luat şi l-a dus acasă.

    www.inprofunzime.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com