• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare

    24.10.2011  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare.

    În conformitate cu agenda şedinţei, în cadrul lucrărilor Consiliului au fost examinate obiectivele prioritare de sporire a natalităţii, a fost prezentat proiectul Ghidului de parcurs privind îmbătrânirea populaţiei şi a fost aprobată lista indicatorilor şi şablonul profilului migraţional extins.

    În rezultatul studiului privind îmbătrânirea în Republica Moldova şi a cercetării "Speranţa de viaţă şi mortalitate pe cauze de deces", imaginea demografică stabileşte o diminuare constantă a numărului de populaţie, astfel faţă de 1 ianuarie 2010 populaţia s-a diminuat cu 3,3 mii persoane. Începând cu anul 1998 rata natalităţii a descrescut, iar indicatorul mortalităţii generale constituie 12,3 anual. Însă creşte continuu speranţa de viaţă la naştere, astfel în 2000 - 67,59 ani, iar în 2010 - 69,1.

    Reprezentanţii societăţii civile solicită întreprinderea paşilor eficienţi în depăşirea crizei de spor natural prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, crearea serviciului de suport psihologic pentru viitoarele mame şi receptivitate, toleranţă sporită din partea personalului medical.

    Mihai Moldovanu a menţionat că începând cu anii 2012-2014, în contextul implementării Programului naţional strategic în domeniul securităţii demografice a Republicii Moldova (2011-2015) se va instala ferm cursul pozitiv de evoluţie demografică, şi că doar tendinţa cuplurilor de a avea copii va influenţa esenţial acest curs.

    Vicepremierul a subliniat că structurile guvernamentale cu atribuţii în domeniu vor contribui în continuare şi vor dezvolta noi programe pentru realizarea plenară a dezideratelor de sporire a natalităţii, creşterea statutului social al familiei cu copii şi dezvoltarea sistemului public şi privat de acordare a serviciilor de consiliere familială.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com