• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Pe cine și de ce deranjează piatra din centrul Chișinăului?

    Pe cine și de ce deranjează piatra din centrul Chișinăului?

    11.10.2011  

    N-am fost niciodată un unionist înflăcărat și, oricum, consider că unirea e un lucru pe care trebuie să-l vrea în primul rând populația, și apoi contează ce spun politicienii. Ba mai mult, nu știu în ce măsură România ar putea suporta economic o eventuală unificare. Ceea ce îmi doresc este ca Moldova să fie un stat prosper, cu valori democratice, cu cetățeni liberi care pot circula liber. Îmi doresc o Moldovă integrată în Uniunea Europeană.
     

    Mă deranjează, însă, când politicienii încearcă să desfigureze realitatea și să inducă cetățeanului ura față de tot ceea ce înseamnă român și valori românești. La fel, nu ar trebui să fie negată cultura rusă, care, de asemenea, a îmbogățit cultura mondială. Toate au locul lor și acesta nu ar trebui să fie subiect de discuție pentru politicieni, indiferent de orientarea politică a acestora.

    Vorbesc limba română și nu pun la îndoială faptul că avem o istorie comună. Acest lucru este evident și cred că discuțiile pe marginea denumirii limbii ori a pietrei instalate în centrul capitalei nu fac decât să ațâțe din nou spiritele. Faptul că Republica Moldova s-a aflat sub ocupație sovietică este stipulat și în Declarația de Independență a Republicii Moldova, document care stă la baza creării statului nostru. Cu ce s-au schimbat realitățile istorice în cei 20 de ani de independență? Cu nimic. Istoria rămâne istorie, așa cum a fost ea.

    Este foarte dificil să împarți societatea în eliberați și eliberatori, în ocupanți și ocupați. Istoria a cunoscut diferite etape de-a lungul timpului, au existat oameni care au luptat și în armata sovietică, și în cea română. Ei trebuie uniți, și nu dezbinați.

    Consider că este un regres, ba chiar o rușine, faptul că până acum nu au fost rezolvate problemele legate de identitatea noastră și am ajuns să discutăm din nou despre asta, în loc să ne concentrăm asupra problemelor importante pe care le avem.

    Nu pot să nu abordez acest subiect extrem de sensibil, mai ales în condițiile în care unii politicieni leagă existența pietrei din centrul capitalei de nivelul de trai al populației. Ce, dacă scoatem piatra, nivelul de trai va crește? Nu, evident că nu.

    Toată clasa politică ar trebui să se concentreze pe deciziile care trebuie luate pentru ca oamenii să trăiască mai bine și să nu distragă atenția de la ele, abordând subiecte de acest gen. În loc să ceară scoaterea pietrei, comuniștii mai bine ar accepta dialogul și ar fi constructivi, în așa fel încât Consiliul Municipal să-și înceapă activitatea și să muncim cu toții în interesul cetățeanului.


    Blogul consilierului municipal Iurie Nastas http://nastas.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com