• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  PL va înainta în Parlament o iniţiativă legislativă privind adoptarea unei noi Constituţii a Republicii Moldova

    PL va înainta în Parlament o iniţiativă legislativă privind adoptarea unei noi Constituţii a Republicii Moldova

    22.09.2011  

    Partidul Liberal va înainta în Parlament o iniţiativă legislativă privind adoptarea unei noi Constituţii a Republicii Moldova.” Este un proiect elaborat pe parcursul a mai multor luni și care va elimina lacunele din actuala Lege Supremă”,  a anunțat joi, 22 septembrie, președintele PL, Mihai Ghimpu, la o conferință de presă.

    Victor Popa, președintele Comisiei parlamentare numiri şi imunităţi, a menționat că în total au fost modificate circa 70 de articole prezente în actuala Constituție și alte 30 de articole noi. În premieră, Constituția va avea articole ce vizează integrarea europeană. ”Noul proiect este unul demn de a fi prezentat și de a fi pus în discuții în Parlament”, a menționat Victor Popa.
    Noul proiect prevede menținerea statutului de neutralitate  a țării, dar introduce noțiunea de limba română drept limba de stat. De asemenea, potrivit noiului proiect, R.Moldova  va avea un statut semiprezidențial. Printre noile atribuții ale șefului statului, va figura participarea acestuia la ședințele de Guvern.

    PL insistă ca proiectul noii Constituții să fie adoptată ca lege organică în Parlament, după care să fie votată prin referendum.
    Liderul liberal, Mihai Ghimpu, a precizat că pentru a păstra AIE și pentru a avea o majoritate parlamentară, PL vine cu propunerea ca pe durata actualului Parlament, șeful statului să fie ales de Legislativ cu votul a 51 de deputați, după organizarea referendumului constituțional.

    ARENA reamintește că marți Curtea Constituțională a examinat sesizarea deputaţilor AIE privind interpretarea unor prevederi ale articolului 78 din Constituţie  ce vizează alegerea preşedintelui. Potrivit CC, Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică. După avizul CC, Mihai Ghimpua spus că nu crede că decizia Înaltei Curți ”este un pas spre alegeri anticipate”, întrucât mai există”noua Constituție”.


    Diana Madan, www.arena.md 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com