• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  (interviu) Nicolae Andronachi, preşedintele raionului Ialoveni: „Instabilitatea politică trezeşte scepticism în rândul investitorilor străini şi pierdem numeroase oportunităţi”

    (interviu) Nicolae Andronachi, preşedintele raionului Ialoveni: „Instabilitatea politică trezeşte scepticism în rândul investitorilor străini şi pierdem numeroase oportunităţi”

    01.09.2011  

    La 15 iulie 2011, Nicolae Andronache a fost ales noul preşedinte al raionului Ialoveni. Ales cu voturile PL şi PD + PCRM, acesta declară că nu va ţine cont de culoarea politică a celor implicaţi în administraţia raională şi va avea o atitudine egală faţă de toţi. De asemenea spune că, pentru a dezvolta raionul Ialoveni, va pune accentul pe atragerea fondurilor europene şi a investiţiilor externe. Reporterul IaloveniOnline a realizat un interviu cu Nicolae Andronache, interviu pe care vi-l propunem spre lectură.

    De unde vine Nicolae Andronachi?

    M-am născut în anul 1980, în satul Mileştii Mici, un sat cu tradiţii frumoase, într-o familie de oameni muncitori. În anul 2002 am absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, obţinând licenţa în economie, specializarea marketing. Apoi am absolvit şi Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, primind titlul de master în Administraţia Publică.


    Care sunt cele mai plăcute amintiri care vă leagă de copilărie?  

    Îmi este dificil să determin care au fost cele mai plăcute amintiri din copilărie. Sigur că pozne am făcut şi eu destule, dar cu toate acestea cred că meciurile de fotbal pe care le organizam după lecţii cu colegii sunt amintiri care mă leagă cel mai mult de copilărie.

    De mic ce visaţi să deveniţi?

    Dat fiind faptul că tatăl meu a activat peste 10 ani în administraţia publică, încă din copilărie mi-a fost cultivată dragostea faţă de acest domeniu şi, deci, mă gândeam încă de pe atunci să profesez în acest domeniu.

    Aţi avut vreo persoană care v-a îndrumat în viaţă, un mentor?

    Da, tatăl meu, care mi-a fost mereu alături şi a ştiut întotdeauna să-mi ofere sfaturi utile, mai ales când m-am lansat în politică, el având deja experienţă în acest domeniu.

    În ce circumstanţe aţi fost numit viceministru al în Ministerul Tineretului şi Sportului?

    Înainte de a fi numit în calitate de viceministru al Tineretului şi Sportului am activat o perioadă în business. Apoi m-am implicat în politică alături de Partidul Liberal, devenind vicepreşedinte al Organizaţiei Teritoriale Ialoveni a Partidului Liberal şi ulterior preşedintele acestei organizaţii. După alegerile din 29 iulie 2009, datorită scorului electoral bun obţinut de PL în raionul Ialoveni, am fost numit viceministru în Guvernul Filat 1.

    Cum s-a ajuns la votul PL şi PD împreună cu PCRM pentru alegerea preşedintelui raionului?

    În primul rând lipsa, semnării la nivel naţional a unui „Acord privind formarea coaliţiilor de orientare democratică la nivel local” a pus organizaţiile teritoriale ale partidelor din AIE în situaţia de a hotărî independent modul de alegere a administraţiei raionului. Au existat multe discuţii, uneori aprinse, referitoare la acest subiect. În cele din urma PL-ul şi PD-ul au ajuns la un compromis, delegând un candidat comun pentru preşedinţia raionului. PLDM-ul însă a insistat ca preşedintele raionului să fie ales candidatul lor. Aici a avut loc discordanţa dintre opinii şi în şedinţă au fost înaintate candidaturile PL-ului şi a PLDM-ului, iar PCRM-ul a decis să susţină candidatura noastră.

    Ce înseamnă, în opinia Dvs, puterea?

    Lupta politică este o luptă pentru putere, dar puterea îţi oferă capacitatea de a administra statul în interesul cetăţenilor. Este regretabil faptul că unii folosesc puterea în interese personale, fiindcă aceasta daunează atât persoanelor care abuzează de ea, deoarece în felul acesta se compromit, cât şi cetăţenilor, care devin dezamăgiţi de clasa politică.

    Care vor fi primele lucruri pe care intenţionaţi să le realizaţi în calitate de preşedinte de raion?

    Atunci când am fost numit în funcţia de preşedinte al raionului am facut mai întâi o analiză a situaţiei existente în raion la momentul actual şi am descoperit mai multe lucruri, printre care faptul că ex-preşedintele raionului, Mihail Silistraru, avea începute deja câteva proiecte bune. De aceea, împreună cu întreaga echipă de profesionişti din administraţia raionului, ne vom conduce de principiul continuităţii şi vom finaliza proiectele începute de administraţia precedentă. Urmează, de asemenea, să continuăm îmbunătăţirea infrastructurii drumurilor şi să ne vom concentra pe atragerea fondurilor europene şi a investiţiilor externe, deoarece mijloacele bugetare provenite din bugetul de stat sunt insuficiente pentru dezvoltărea raionului.

    Pentru a realiza aceste lucruri sunteţi gata să colaboraţi cu consilieri de diverse culori politice?

    Da, cu siguranţă. Apartenenţa politică nu trebuie să dăuneze administrării eficiente a raionului, de aceea nu ne vom conduce de criterii politice şi vom colabora în egală măsură cu toţi consilierii şi cu toţi primarii.

    În ce măsură afectează criza constituţională activitatea în raion?

    Criza constituţională afectează toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv şi pe noi, cei din administraţia raionului. Un motiv în acest sens este faptul că instabilitatea politică trezeşte scepticism în rândul investitorilor străini şi în rezultat se pierd numeroase oportunităţi.

    Interviu realizat de Dan Mocanu, www.ialovenionline.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com