• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu face dezvăluiri: Eu am solicitat statului român să ne ajute cu manuale de istoria românilor

    Mihai Ghimpu face dezvăluiri: Eu am solicitat statului român să ne ajute cu manuale de istoria românilor

    23.08.2011  

    Liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu susține că lotul de cărți oferite în calitate de suport didactic pentru disciplina "istoria românilor" au fost donate de Guvernul României după ce el ar fi scris o scrisoare în aces sens. ,,Să vă deschid un secret. Scrisoarea către statul român eu am scris-o ca să ne ajute cu manuale și mulțumesc statului român”, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul unei coferințe de presă de luni, 22 august.

    ,,Dacă noi am fi trăit ultima periodă de 70 de ani cu valori democratice atunci era de ajuns doar o singură disciplină ”Istoria”. Dar noi am trăit sub un regim socvietic, comunist totalitar, unde s-a șters conștiința națională. E trist că mulți cetățeni nu știu cine sunt, așa că trebuie să continue disciplina Istoria Românilor”, a mai spus Mihai Ghimpu.

    Totodată, liderul liberal a menționat că după ce s-a întors din vacanță, colegii din PL care se ocupă de această problemă l-au  informat că disciplina ,,Istoria Românilor” se va studia în școlile și în liceele din republică. ,,Rămâne doar problema că realitatea din școli și licee, să corespundă cu curriculumul, pentru că în curriculum e scris una, dar realitatea e alta”, a conchis Mihai Ghimpu.

    ARENA precizează că Guvernul României a acordat școlilor din Republica Moldova un lot de 450 de mii de cărți în calitate de suport didactic pentru disciplina "Istoria românilor". Aceste manuale urmează să fie retrase dacă Istoria Universală și Istoria Românilor vor fi comasate prin decizia Ministerului Educației.

    „Este greu de înțeles, pentru că acum doi ani am tipărit pentru Republica Moldova 450 de mii de manuale, iar anul acesta le-am predat RM. Am tipărit manualele cu un conținut în acord cu Ministertul Educației de la Chișinău, pe cheltuiala statului român. Am înțeles că Istoria Românilor rămâne ca parte componentă. Să vedem!”, a declarat pentru presă română președintele Traian Băsescu. Totodată, președintele statului român a  că decizia autorităților de la Chișinău de a înlocui „Istoria Românilor” cu „Istoria” este o dezamăgire pentru România.


    Ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a declarat anterior că în cursul de istorie predat în școlile din republică se va regăsi ca și până acum Istoria românilor și Istoria statului Republica Moldova. Potrivit oficialului, curriculum școlar, la nivel gimnazial sau liceal, la disciplina Istoria prevede un raport de predare de: 50 % spațiul universal, 45 %  spațiul românesc, 5 % spațiul local.

    Anastasia Rotaru, www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com